Vágólapra másolva!
Csütörtökön a budapesti Láng Sportcsarnokban megkezdődött a vívók TippMix-kupáért kiírt országos bajnoksága. Az első napon a női egyéni számokat bonyolították le: párbajtőrben Szász Emese megvédte a címét, kardban Pető Réka, tőrben Varga Gabriella győzött.

Csütörtökön reggel 9 órakor a párbajtőrözők versenyével indult az ob, s nem csak a "főállású" vívók, hanem az öttusázók is képviseltették magukat. A salgóbányai edzőtáborból érkezett Gyenesei Leila, Kovács Sarolta és Juhász Kata számára azért is fontos volt, hogy minél tovább jussanak, mert annál később kellett visszamenniük a futóedzésre. Juhász a 32-be is bejutott, itt azonban Révész Juliannától kikapott, s utána csomagolhatott is a pentatlonista társaság.

A 2005-ös vb-n csapatban ezüstérmes Révész egyébként még messzebbről érkezett, Londonból, ahol két éve él, s mint elmondta, nem kizárt, hogy újból csatasorba áll a válogatottságért. A visszatérése mindenesetre jól sikerült, mert a harmadik helyen végzett. A döntőben Szász Emese 15-6-ra verte Tóth Hajnalkát, így megvédte a címét. Révész mellett még Békefi Edina lett bronzérmes. (A pekingi olimpián harmadik Mincza Ildikó, a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea és az Európa-bajnoki címvédő Hormay Adrien nem indult.)

"Negyedszer lettem magyar bajnok, és természetesen nagyon boldog vagyok. Az olimpia után nem sokat pihentem, szeptember óta edzésben vagyok, és a jelek szerint ennek látszódik is az eredménye. Az egész nap során jól ment a vívás, nem sok tus kaptam, és a döntő is sima volt. De az az igazság, hogy Hajni térdműtét előtt áll, ő nincs edzésben, ezért lett ilyen könnyű dolgom. Pénteken csapatban is szeretnénk nyerni, mert tavaly kikaptunk az MTK-tól" - nyilatkozta Szász Emese.

A tőrözők között valamennyi "nagy név" elindult, s meglepetésre az Európa-bajnok, olimpiai negyedik helyezett csapatból Knapek Edina és Mohamed Aida sem jutott éremhez. A Pekingben ötödik Knapekot a tizenhat között a fiatal Kreiss Fanni győzte le, egy körrel később Mohamedet pedig éppen Varga, 11-10-re. A négy között Berta Adrienn 15-14-re nyert Lemberg Mercédesz, Varga Gabriella pedig 15-8-ra Nattán Sarolta ellen.

Így a döntőt két honvédos versenyző - mindkettő a szövetségi kapitányi posztról gyakorlatilag "leváltott" Bernát Zoltán tanítványa... - vívta, és a jóval rutinosabb, egyéni Európa-bajnoki címmel is rendelkező Varga kerekedett felül 15-11-re.

"Bevallom, ma mázlim is volt, mert az utóbbi időben betegeskedtem, így az erőállapotom még hagy kívánnivalót maga után. Addig nem volt baj, amíg a csoportban csak öt tusig vívtunk, utána azonban nagyjából három perc után rendre kijött rajtam a fáradtság. A döntőben is erősen néztem az órát, hogy mikor telik már le az idő" - ismerte el az első egyéni magyar bajnoki címét szerzett Varga Gabriella.

Berta Adrienn pedig hasonlóképpen örült az ezüstnek: ''Tavaly bronzérmes voltam, és szerettem volna megismételni ezt eredményemet, de bevallom, arra nem gondoltam, hogy még előrébb is léphetek. Szóval, nagyon boldog vagyok!"

Kardban az olimpikon Nagy Orsolya 15-14-re kikapott Garam Nórától, és a négy közé az új hullám képviselői jutottak be: Garam mellett Kovács Laura, Kerecsényi-Fodor Georgina, Pető Réka. S végül Pető lett a magyar bajnok, miután a döntőben 15-12-re verte Kerecsényi-Fodort.