Termetes fogatlan repülő őshüllő

Vágólapra másolva!
Az eddig csak Kínából ismert, kis termetű Pterosauria család óriási méretű képviselője váratlanul a dél-amerikai kontinensről került elő.
Vágólapra másolva!

A Portsmouth Egyetem kutatója, Mark Witton azonosította az új nemzetségbe tartozó, új fajként leírt őshüllőt. Az állat mintegy 115 millió évvel ezelőtt élt, amikor a madarak még viszonylag ritkák voltak, és a repülő őshüllők uralták az eget.

A brazíliai lelet azért különösen fontos, mert ez a Chaoyangopteridae család első előfordulása Kína területén kívül, és egyben a fogatlan repülő őshüllőcsoportnak a legnagyobb méretű ismert képviselője.

A részleges koponyamaradvány alapján elvégzett becslések alapján az állat szárnyfesztávolsága 5 méteres lehetett, és a földön állva a vállmagassága 1 méter körül volt (lásd az ábrán). A korábbi kínai leletek körülbelül 60 centiméter hosszúak voltak, az új fajnak viszont csak a koponyája elérte ezt a méretet. Eszerint a család eddig ismert fajai szinte törpeméretűek voltak a brazíliai állathoz képest.

Az új Pterosauria a Lacusovagus magnificens nevet kapta, amely "tavi vándorlót" jelent. A Palaeontology című folyóiratban megjelent leírás szerzője ezzel a kréta időszakban lerakódott tavi üledékes kőzetekre utalt, amelyben a maradványt találták.

A példányt egyébként még évekkel ezelőtt fedezték fel az északkelet-brazíliai Araripe-medence területén, és azóta egy németországi múzeumban várta a részletes feldolgozást. A Crato Formáció híres az ősmaradványairól és azok kiváló megtartási állapotáról. Ez a koponya azonban kissé kilóg a sorból, és a kevésbé tökéletes állapota meg is nehezítette a meghatározását.

A hasonló koponyák általában az oldalukon fekve fordulnak elő, ez viszont a szájpadlásán feküdt, és ráadásul kissé szétlapítva őrződött meg. A Lacusovagusnak szokatlanul széles koponyája volt, ami arra utalhat, hogy speciális táplálkozást folytathatott, talán a különösen nagy méretű prédaállatokat részesítette előnyben. De a nagyon hiányos és töredékes leletek mellé további példányokat kellene találni, hogy az állat életmódját megbízhatóan lehessen rekonstruálni.

Forrás: Portsmouth Egyetem/Mark Witton

Eddig messze a Lacusovagus magnificens a legnagyobb fogatlan repülő őshüllő (forrás: Portsmouth Egyetem/Mark Witton)