Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Most a magyar uniós elnökségről szóló baloldali álhíreket tette helyre Kovács Zoltán

Vágólapra másolva!
A kritikusok amiatt is támadták Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy találkozott Putyin elnökkel Kínában. Ez egy teljesen hétköznapi diplomáciai lépés volt, nem pedig annak jele, hogy megváltoztatnánk elkötelezettségünket. Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és megvédi annak elveit illetve biztonsági berendezkedését – minderről Kovács Zoltán írt az EuObserveren annak kapcsán, hogy a portálon valótlanságok jelentek meg a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az előítélet nagyon is kiszámítható megnyilvánulásaként újabb kritikák jelentek meg, melyek szerint a magyar uniós elnökség az orosz vagy kínai érdekeket szolgálná, ilyen módon alaptalan kételyeket vetve fel a közelgő elnökségünkkel kapcsolatban. Akkor fedjük fel az ilyen állítások mögött meghúzódó indítékot – írta Kovács Zoltán az EuObserveren megjelent cikkében. A 2024-es magyar uniós elnökségért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Anrew Rettman baloldali propagandista korábbi írására reagált, amiben a már unalomig ismert Orbán-kormány ellenes szólamokat mentráta. 

„Ez egész egyszerűen hamis”

Kovács szerint mindenekelőtt azok az állítások, melyek szerint Magyarország megpróbálná „ártalmatlanítani az új orosz szankciókat” egész egyszerűen hamisak, és céljuk, hogy szándékosan megpróbálják aláásni az uniós standardok melletti elkötelezettségünket.

Magyarországnak az Oroszország elleni bizonyos szankciók felülvizsgálatával kapcsolatos kérése valós gazdasági aggodalmakból táplálkozik, nem pedig geopolitikai részrehajlásból. A célunk ezzel az európai vállalkozásokra gyakorolt esetleges negatív hatások kezelése volt, de ezt az észszerű megközelítést gyakran eltorzítják a kritikusaink.

Gyakoriak az olyan hivatkozások meg nem nevezett diplomatákra és ellenzéki politikusokra, ahol a spekulatív kijelentéseket tényekként tálalják. Ezen beszámolók szerint Magyarország el akarja halasztani a 14. szankciós csomagot, de nincs semmilyen bizonyíték, mely alátámasztaná ezt az állítást. Magyarország jó eredményekkel büszkélkedhet az unió közös biztonságának védelmét illetően, és ezeket az elnökségünk során is meg fogjuk őrizni – írta a kormánybiztos. 

A kritikusok amiatt is támadták Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy találkozott Putyin elnökkel Kínában. Ez egy teljesen hétköznapi diplomáciai lépés volt, nem pedig annak jele, hogy megváltoztatnánk elkötelezettségünket. Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és megvédi annak elveit illetve biztonsági berendezkedését.

Az olyan kritikusok, mint például Andrew Rettman továbbá félreértelmezik Magyarországnak a szankciókkal kapcsolatos álláspontját is, azt sejtetve, hogy Magyarország elszigetelődik az unión belül. Ezzel szemben Magyarország mindössze olyan kiegyensúlyozott módszerek mellett érvel, melyek figyelembe veszik az egyes tagállamok eltérő gazdasági környezetét – írta Kovács Zoltán. 

Ellenzéki vezetők, köztük például Vadai Ágnes és Gyöngyösi Márton, azt mondják, hogy Magyarország az illiberális politika előmozdítására fogja felhasználni az elnökséget. Annak előrevetítése, hogy ez egy „hatástalan és jelentéktelen” elnökség lesz, nem más, mint megelőző csapás, melynek célja a munkánk aláásása még azelőtt, hogy az megkezdődne, és csak az ilyen vezetők személyes céljainak a könnyebb elérését szolgálja.

Végül pedig azok az újra és újra felhozott vádak, melyek szerint Magyarország az orosz vagy kínai érdekek érvényesülését támogatná, teljesen alaptalanok, és annak a szélesebb narratívának a részét képezik, melynek célja Magyarország hírnevének megtépázása. Arra szeretnénk bíztatni a rosszindulatú kritikusokat, hogy adják meg Magyarországnak a lehetőséget, hogy bemutassa képességeit és elkötelezettségét – a hamis spekuláció és a megosztó nyelvezet használata helyett – fejtette ki Kovács Zoltán. 

Az Európai Unió Tanácsának elnöksége jelentős felelősséggel jár, és Magyarország teljes mértékben tisztában van az ezzel járó figyelemmel. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elfogulatlan közvetítőként szolgáljunk az elnökség alatt, biztosítva az egész unió érdekeinek a védelmét. Ideje, hogy végre túllépjünk ezeken az alaptalan vádaskodásokon, és a közös céljainkra és kötelezettségeinkre összpontosítsunk.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről