A Youtube-on is vívja a gázai harcot Izrael

Vágólapra másolva!
A Youtube videómegosztó oldalon és a Twitter üzenetküldő rendszerben is megjelent az izraeli hadsereg, hogy felvételeivel és rövid közleményeivel győzködje az embereket arról, jogos és igazságos a Gázai övezet ellen indított hadművelet.
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő csapást mér rakétákra szállítás közben - ez a címe annak a videónak, amelyet vasárnap délelőttig több mint 300 ezren néztek meg a Youtube videomegosztó oldalon. A közel háromperces klip egy műholdfelvétel, amelyen az látszik, amint emberek rakodnak valamiket teherautókra, majd egyszer csak eltűnnek és helyükön csak füstöt és lángokat lehet látni.

A videót az Izraeli Védelmi Erő (IDF), vagyis lényegében az izraeli hadsereg tette közzé a Youtube-on, és állítólag az látható rajta, amint rakétákat pakoló militánsokat ér támadás. Több más hasonló videó is van a videómegosztó oldalon, ahol az IDF, pontosabban annak szóvivői egysége egy külön csatornát is létrehozott, hogy ezen az úton is meggyőzze a világot a katonai művelet jogosságáról.

Nemcsak a Youtube-ot használja fel erre, hanem a Twitter üzenetküldő rendszert is. "El akartuk érni a fiatalabb generációt, amely nem olvassa a hagyományos médiát, de érdeklődik a Közel-Kelet történései iránt" - magyarázta a CNN-nek a New York-i izraeli konzulátus médiaügyekért felelős vezetője, David Saranga.

Izrael számára láthatóan fontos, hogy maga mellé állítsa a nemzetközi közvéleményt. A Youtube-on közzétett egyik videóban például egy katonai szóvivő arról beszél, hogy számukra nem a palesztin nép, hanem a Hamász jelenti az ellenséget.

Ezzel próbálják semlegesíteni azokat a vádakat, amelyek szerint aránytalanul nagy erőt vetettek be a Gázai övezet ellen. Az ENSZ azt közölte, a több mint 400 palesztin áldozat negyede civil volt, Izrael szerint viszont több mint 80 százalékuk együttműködött a Hamásszal. Eközben a Gázából Izrael területére kilőtt rakéták ugyanezen idő alatt négy embert öltek meg.