Az internetre is kiterjedt a gázai konfliktus

Vágólapra másolva!
A palesztin vagy az izraeli oldalt támogató hackerek elsősorban weboldalak feltörésével igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, és újabban a Facebook közösségi oldalon belül is megindultak a támadások.
Vágólapra másolva!

Manapság már szinte nem is hír, hogy a világban zajló fegyveres konfliktusokat az interneten kirobbanó összecsapások kísérik. Nincs ez másként az gázai konfliktussal kapcsolatban sem: a háború kirobbanása óta több mint tízezer weboldalt törtek fel az érintett feleket támogató hackerek. A betörések legtöbbjét muszlim szélsőségesek követték el, akik a palesztinokat támogató, Amerika- és Izrael-ellenes üzeneteket helyeznek el a szájtokon - nyilatkozták az alabamai egyetem kutatói az SC Magazin nevű biztonsági szaklapnak. A támadások elsősorban a közel-keleti országokból indultak ki.

A NATO és az amerikai hadsereg is a célpontok között

A legnagyobb feltűnést keltő akciókra január 7-én került sor, amikor a támadók megváltoztatták (szakszóval deface-elték) az amerikai hadsereg egyik weboldalát, és a NATO parlamenti közgyűlésének honlapját is - számol be róla a BBC. Az akciót az Agd_Scorp/Peace Crew nevű csapat vállalta magára, és a hírek szerint a webszervereken túl nem jutottak, vagyis nem fértek hozzá a szervezetek belső információihoz. Hackerek térítettek el egy izraeli híroldalt és egy bank weboldalát is, de az ellenkező oldal sem tétlenkedik a weben.

Az arabs48.com nevű arab nyelvű híroldal képviselői szerint az oldaluk folyamatos támadás alatt áll a konfliktus kirobbanása óta, de az izraeli akciók már hónapokkal ezelőtt elkezdődtek. A Kach nevű, betiltott szélsőjobboldali szervezet logóját három, közelebbről meg nem nevezett weboldalon helyezték el izraeli hackerek.

Arról, hogy a webszájtok figyelemfelhívó szándékkal való átalakításán kívül más komolyabb, például a kommunikációs hálózatok ellen irányuló támadásra is sor került volna, még nem érkezett hír. Adathalászok viszont már beszálltak a konfliktusba: a háború kirobbanása után elindított www.help-israel-win.com, vagyis "segítsd Izraelt a győzelemhez" nevű szájt arra toborozott internetezőket, hogy egy letölthető szoftverrel indítsanak közösen túlterheléses támadást a kiszemelt palesztin-párti oldalakkal szemben. A szájtról letölthető szoftver valójában egy trójai volt, amivel az azt telepítő felhasználó gépe fölött lehetett átvenni az irányítást.

A Facebook az új terep

A mostani online konfliktusban az egyetlen új terep a Facebook közösségi oldal, ahol a felhasználók által létrehozott csoportokat támadják a hackerek, ellehetetlenítve ezeknek a politikai aktivitásra teret adó fórumoknak a működését. A Jewish Internet Defense Force nevű, az online antiszemita megmozdulások ellen küsztő szervezet nevében több palesztin-párti Facebook-csoportot is feltörtek, eltávolították azok tartalmát, és a JIDF logóját helyezték el rajtuk emlékeztetőül. A szervezet tagjai viszont tagadták, hogy az akciókat ők követték volna el: a civil aktivisták szerint ismeretlen élnek vissza a nevükkel - írja a BBC.

A közösségi hálózaton ezzel együtt adathalász támadások is zajlanak, amelyek segítségével a hackerek a csoportok tagjainak vagy alapítóinak belépési adatait igyekeznek megszerezni. A több pro-palesztin csoportot is adminisztráló Andrew Silvera is ilyen támadásnak esett áldozatul: amikor elfogadott egy hasonló csoporttól érkező felkérést, a felhasználói fiókja elérhetetlenné vált, ezzel kizárta magát a rendszerből - nyilatkozta a BBC-nek. A Facebook üzemeltetői a maguk részéről nem foglalnak állást a konfliktusban, bár a szájton randalírozó hackereket igyekeznek kiszűrni, az ellopott jelszavakat pedig a felhasználók jelzése nyomán resetelik.