Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy közpénzből vásárolták azt a három vízágyút, melyekről a kormány korábban azt állította, hogy az Európai Unió finanszírozta beszerzésüket - olvasható a szerdai Magyar Nemzetben. A napilapnak az Európai Bizottság illetékes hivatalának szóvivője megerősítette, hogy nem a schengeni alapból vették a magyar hatóságok a vízágyúkat. A kormányszóvivő ezzel szemben szerdán ismét azt mondta: hogy a pénzforrás a schengeni alap volt.
Vágólapra másolva!

Nem az Európai Unió fizette azt a három vízágyút, melyekről korábban Bencze József országos rendőrfőkapitány, Bajnai Gordon fejlesztési miniszter és Budai Bernadett kormányszóvivő is azt állította, hogy a schengeni alapok terhére vették - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A napilapnak az Európai Bizottság igazságügyért, szabadságjogokért és biztonsági kérdésekért felelős biztos szóvivője, Michele Gerona azt nyilatakozta: a schengeni alap költségeinek magyarországi elszámolásából is az derül ki, hogy nem EU-s pénzt költöttek a vízágyúkra. Ez nyert megerősítést a budapesti számviteli küldetésünk alkalmával is - tette hozzá a szóvivő.

A Magyar Nemzet szerint 2007 szeptemberében, amikor a Fidesz számon kérte a 315 milliós vételárat, a kormány több tagja is azt állította, hogy a pénz a közös határőrizet biztosítására létrehozott schengei alapból származott. Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján megismételte ezt a korábbi állítást. A schengeni alapból finanszírozta a kormány a vízágyúk vásárlását, de az alap hazai forrásrészéből - mondta Budai. A kormányszóvivő közölte: az alapnak van uniós és haza forrásrésze is. Szerinte technikai jellegű kérdés, hogy az új készülékeket mely részből finanszírozták.