Három évig nem vezethet a tankelkötő

Vágólapra másolva!
Első fokon egy év nyolc hónap felfüggesztve börtönre ítélte az bíróság szerdán a bíróság H. Györgyöt, aki 2006. október 23-án beindította a Városháza parkban kiállított régi harckocsit. A 67 éves férfit mellékbüntetésként három évre eltiltották a vezetéstől. A katonai tapasztalattal rendelkező vádlott azzal indokolta tettét: tömegpszichózis hatása alatt állt, illetve nem akarta, hogy  "forrófejű fiatalok" vezessék a tankot.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében a 67 éves H. Györgyöt, aki a 2006. október 23-ai tüntetésen beindította a Városháza parkban kiállított régi harckocsit és azzal közlekedett. A bíróság folytatólagosan elkövetett közúti közlekedés veszélyeztetése, jármű önkényes elvétele és kétrendbeli rongálás miatt egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztve börtönnel és mellékbüntetésként három év közúti közlekedéstől való eltiltással sújtotta a férfit.

Az ügyész perbeszédében azt mondta: máig ismeretlenek maradtak azok, akik a kiállított harckocsit feltörték és két akkumulátort helyeztek el az egyébként hatástalanított tankban. Ezzel nem vádolták a 67 éves férfit. A jármű önkényes elvételét azonban megvalósította azzal, hogy beszállt a járműbe és elindította azt.

A közúti közlekedés veszélyeztetését azzal követte el, hogy közúton használta a harckocsit, amivel a helyszínen tartózkodók közül sokak testi épségét veszélybe sodorta. A 32 tonnás tank ugyanis nem úgy mozog, mint amit a közúti közlekedésben az emberek megszokhattak. A férfit rongálással azért vádolják, mert a harckocsiban 800 ezer forintos kár keletkezett, a tank által kidöntött hirdetőpóznában pedig több mint 200 ezer forint.

H. György védője azzal érvelt, hogy az események rendkívüli körülmények között történtek. Nyomatékos enyhítő körülményként kérte annak figyelembe vételét, hogy védence tömegpszichózis hatása alatt, beszűkült tudatállapotban cselekedett. Az ügyvéd pánikreakcióként értékelte azt, hogy a férfi - saját vallomása szerint - katonai tapasztalata miatt ült be a tankba, nehogy a helyszínen levő "forrófejű fiatalok" üljenek be helyette.

Forrás: MTI

H. György - aki a bíróság előtt a Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg - utolsó szó jogán azt mondta: vállalja amit tett, de nem ismeri el, hogy ezzel bűncselekményt követett volna el. Kérte, hogy meglett életkorára a bíróság legyen tekintettel a büntetés kiszabásakor. Azt mondta az ügy nem egy egyszerű közlekedési bűncselekmény, szerinte akkor mindenki tudta azt, hogy milyen helyzet van Magyarországon. Beszélt arról is, hogy 2006. tavasza óta készült az 50. évforduló "méltó megünneplésére".

A férfit eleinte csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsították, amiért a tank a rendőrök sorfala előtt állt meg, de bizonyítottság hiányában emiatt megszüntette az eljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség még 2007 márciusában. Ez nem is volt része a bírósági eljárásnak, de az ügyész szólt arról a perbeszéde során, hogy a szakértői vélemények alapján azért állt meg a tank, mert kifogyott belőle az üzemanyag. Volt azonban olyan tanú is, aki szerint a tank megállása után a motor még tovább járt.