Üzembe helyezték az első állandó traffipaxokat az M0-áson

Vágólapra másolva!
Egyelőre két fix telepítésű traffipax méri a gyorshajtókat az M0-ás autóúton. Két éven belül hatszáz ilyen műszert üzemelnek be a közúthálózat balesetveszélyes pontjain.
Vágólapra másolva!

Már méri az autók sebességét Pest megye első két fix telepítésű traffipaxa az M0-ás autóúton. A két napja átadott műszerekkel együtt 2011 végéig az ország közútjainak összesen hatszáz, fokozottan balesetveszélyes pontján fotózzák majd folyamatosan a gyorshajtókat.

Várhatóan februárra készül el a hatszáz fix traffipax telepítési helyeit tartalmazó lista - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtószolgálata.

Nagy Zoltán a Magyar Közút Kht. forgalomtechnikai osztályának vezetője szerint Magyarország legveszélyesebb útja az M0-ás déli, illetve Veszprém környéki szakasza mellett a 405-ös, a 8-as és a 4-es főút. Bár a 2007-hez adatokhoz képest tavaly jelentősen csökkent a személyi sérüléses balesetek száma - a halálos kimenetelűeké például 21,52 százalékkal -, az osztályvezető szerint a szigorra, így a fix traffipaxok beállítására nagy szükség van.

Az előírt sebességnél gyorsabban hajtók jelenleg harmincezer és százezer forint közötti pénzbüntetésre számíthatnak.