Tőkét emel az MKB-ban a BayernLB

Vágólapra másolva!
Tőkét emel az MKB-ban a BayernLB árfolyamértéken 26,5 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a BayernLB az MKB Banknál azért, hogy kelet-közép-európai hídfőállása a hektikusan alakuló piaci körülmények között is elérje a számára kijelölt stratégiai célokat - jelentette be hétfőn az MKB Bank.
Vágólapra másolva!

A magyarországi leánybank jegyzett tőkéje korábbi bejelentésének megfelelően névértéken 670 millió 886 ezer forinttal, 14,765 milliárd forintra emelkedik.

Az MKB Bank közleménye szerint a tőkeemelés egyfelől biztosítja, hogy az MKB a számára meghatározott növekedési pályán haladjon, és tevékenysége a nagyfokú volatilitással és drasztikus forrásszűkével jellemezhető piaci környezetben is eredményes legyen.

Másfelől a BayernLB - miután stratégiájának továbbra is meghatározó eleme a magyar pénzpiacon való jelenlét - kész likviditás biztosításával támogatni a magyar pénzügyi rendszert annak érdekében, hogy helyreálljon a hazai gazdasággal szembeni befektetői bizalom, ami az európai szintű stabilizációnak is elengedhetetlen feltétele - áll a közleményben.

Az MKB Bank 2006-ban a BayernLB "zászlóshajójaként" két külföldi bankban szerzett részesedést: Bulgáriában az Unionbankban, Romániában pedig Romexterra Bankban. A két külföldi leánycég 2007-ben több mint 1 milliárd euróval járult hozzá az MKB csoport mérlegfőösszegéhez, s 20 százalékát adta a csoport bruttó bevételeinek. Az MKB korábbi közlése szerint a két országban középtávon 4-5 százalékos piaci részt szeretne elérni.

Az MKB decemberben bejelentette, hogy a BayernLB csoportszintű, 2013-ig tartó hatékonyságjavító intézkedéssorozata a magyarországi leánybankra is kiterjed, s ennek elébe menve létszámstopot rendelt el. A megváltozott piaci körülményekre az MKB a korábban vártnál magasabb céltartalék-képzéssel reagál, emiatt adózott eredménye minden bizonnyal elmarad a tervektől - közölte december elején a hitelintézet.