Leszbikus buli lett Xena partijából

Vágólapra másolva!
Már tizennegyedik alkalommal tartották meg a Xena-találkozót Los Angelesben, ahol a sorozat rajongói és az amatőr történészek mellett feltűnően sok leszbikus jelent meg. Az eseményről az LA Weekly tudósítója, Gendy Alimurung írt remek riportot.
Vágólapra másolva!

"Nem öltözöm be ebben az évben, gondoltam, először lecsekkolom, hogy milyen a hangulat" - mondja egy fiatal lány. A hangulatra ugyan nincs panasz, de úgy tűnik, Xena rajongói nem olyan elszántak, mint a Star Trek-hívek, itt ugyanis csak egy maroknyi jelmezessel lehet találkozni.

Az LA Weeklynek nyilatkozó lány egymaga érkezett Salt Lake Cityből, és mindenkinek internetes nevén, LadyLuck86-ként mutatkozik be. Saját bevallása szerint csak szórakozni jött, nem vadászik hírességekre - de aztán sikítva rohan is a lifthez, ahol Herkules pajtása, Iolaus (vagy magyarosan: Iolesz), vagyis az őt játszó Michael Hurst ácsorog mit sem sejtve.

A hivatalos nevén Xena Warrior Princess Convention persze nemcsak arra jó, hogy a rajongók találkozzanak egymással és a sorozat színészeivel: a programot vetítések, előadások, panelbeszélgetések tarkítják, nem is szólva a sok árusról, akik a tévéműsor ürügyén mindenfélét megpróbálnak rásózni a vásárlókra, a 25 dolláros Xena-naptártól kezdve a 119 dolláros jógaórákig.

"Van olyan, aki először van itt?" - kérdezi a Los Angeles-i Marriott Hotelben összegyűltektől az est házigazdája. Mire a kezdő rajongók felemelnék a kezüket, már hallatszik is a tömegből a kiáltás: "Szüzek!", aztán a termet betölti a nevetés. De a főcímdal írója, Jo Lo Duca már a színpadon is van, hogy művéről elhintsen pár anekdotát ("Emlékeztek arra a skótdudára az elején? Nos, az igazából birkabél"), majd bemondja, hogy valakinek ellopták a xenás dísztárcsáját, és kéri a tulajdonost, hogy fáradjon a parkolóba.

Ezután egy rajongók által összevágott klip következik, melyben Xenát és kebelbarátnőjét, Gabrielle-t láthatjuk, amint üldögélnek a tábortűznél, majd - már bent a házban - egymás hátát mossák, és megvallják egymásnak titkos szerelmüket. Érdekes ötlet egy rajongói találkozóra, de a kisfilmet mégsem felháborodás, hanem állótaps fogadja, láthatólag sok nő együtt érez a sorozathősökkel.

Vannak, akik az új-zélandi Amazon-táborba invitáló szórólapot osztogatnak (persze csak nőknek), a tömegben pedig sorra tűnnek fel az olyan alakok, mint az atlétatrikóján Lucy Lawless-portrét hordó nő vagy a hetvenes éveiben járó leszbikus pár, melynek tagjai több évtizede együtt vannak, és most csak azt sajnálják, hogy nem vették fel az egyforma bolyhos pulcsijukat.

Xena fénykorában

Amikor az est sztárja, vagyis a Xenát játszó Lucy Lawless megjelenik, egyből felforrósodik a levegő. A színésznő kezdetben olyasmikről beszél, hogy miként mentett meg egy mókust, aztán - a közönség bekérdezései alapján - egyre inkább legújabb vendégszereplésére terelődik a szó. Ez pedig nem más sorozathoz, mint a magyarul csak L címet kapott The L Word-höz kapcsolódik, amely egy leszbikus közösség mindennapjait mutatja be.

Amikor a széria (közvélemény-kutatások alapján is) legutálatosabb karaktere, Jenny Schecter kerül szóba, Lawless nem győzi lecsillapítani a hőbörgőket: "Azt már a Xená-ból megtanulhattuk, hogy ahhoz, hogy létezzen egy jó hős, szükség van egy gonoszra is. Én például szerettem Jennyt. Igazán romlott volt, rendesen megkavarta a dolgokat."

A közönség leszbikus része aztán követi Lawlesst egy Roxy-beli rockkoncertjére: van is miért, hisz az énekesnek sem utolsó színésznő legutóbb szoknyában-blúzban, amolyan diáklány-jelmezben állt ki a színpadra. A koncert után leszólítja őt egy nő, aki azelőtt férfi volt, Lawless pedig szívélyesen üdvözli egy "új világban" - és a Xena-találkozón csak azok maradnak tovább, akiket tényleg a sorozat érdekel.

Forrás: LA Weekly