Hatalmas marihuánaültetvényeket találtak Budapesten

Vágólapra másolva!
Óriási marihuánaültetvényeket rejtett hat családi ház Budapest külső kerületeiben - derítette ki a rendőrség. A házakat vietnamiak bérelték, eddig hármójukat fogta el a rendőrség. A vietnámi termesztők akár több milliárd forintos bevételre is szert tehettek volna egy év alatt az ültetvényekből.
Vágólapra másolva!

Óriási marihuánaültetvényeket találtak a rendőrök februárban Budapesten - jelentette be hétfőn Ródler Norbert, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője. Az 5315 tő cannabis indica növényt professzionális körülmények között nevelték hat különböző családi házban, Budapest külső kerületeiben. A rendőrök a házakból hat teherautónyi bűnjelet szállítottak el, ezek közül egy teherautót töltött meg a megtalált marihuána. Volt világító, szellőztető, öntöző berendezés, speciális tápoldat. Ródler szerint az eszközök piaci értéke jócskán meghaladja az 50 millió forintot.

Ródler az ügy előzményéről azt mondta: bejelentés érkezett a rendőrségre egy magyar férfitól. A bejelentő akkor már két és fél hete sikertelenül próbált meg bejutni a vietnámiaknak kiadott XI. kerületi családi házába. Mikor mégis sikerült kinyitnia a garázskaput, akkor vette észre, hogy a házába cannabisültetvényt telepítettek. Egy vietnami férfi épp ott dolgozott, a rendőröknek sikerült is elfogniuk őt. Ez február 19-én történt.

A növényeket olyan professzionális technikával nevelték, hogy a rendőrök arra következtettek: nem ez lehet az egyetlen helyszín. A nyomozók egy hét leforgása alatt további öt ültetvényt találtak. Kettőt Budapest XVIII. kerületében, kettőt a XXII. kerületben, egyet pedig a XXI. kerületben. Elfogtak egy másik, 25 éves vietnámi férfit is, aki a növények gondozásában vett részt, illetve egy 33 éves vietnámi nőt, aki a csoport egyik vezetőjeként az ingatlanokat kibérelte. A nő tartotta a kapcsolatot a házak tulajdonosaival, és rendszeres időközönként megjelent az ültetvényeken, feltehetőleg ellenőrizte azokat.

A rendőrség szerint a vietnamiak a hat ültetvény folyamatos működésével hetente 50-75 kilogramm marihuánát tudtak volna értékesíteni 50-100 millió forint bevétellel, így viszonylag rövid idő alatt több milliárd forint haszonra tehettek volna szert. Az elkövetők sokat dolgoztak az ültetvények leplezése érdekében, komoly összegeket is fordítottak erre, így még a közvetlen szomszédok sem észlelhették, hogy mi folyik a környezetükben.

Az ültetvényekhez kibérelt házak mind nagy értékű, 200-250 négyzetméteres ingatlanok, melyekért 250-350 ezer forint havi bérleti díjat fizettek a termesztők. Több ingatlant hosszú időre előre kifizettek, hogy a tulajdonos ne menjen a házhoz. A zárcserét azzal indokolták, hogy nagy értékű ruhaneműt tárolnak a házakban, illetve ipari áramot kértek a varrógépekhez. Amikor kialakították az ültetvényeket, a házakat szabálytalanul lekötötték az elektromos hálózatról, így egy év alatt többszáz milliós kárt is okozhattak volna az áramszolgáltatónak. Az épületek gázszámlája havi 150-300 ezer forint között mozgott.

A három elfogott vietnami előzetes letartóztatásban van - mondta el Ródler. Közülük a két férfi illegálisan tartózkodik Magyarországon, Ródler szerint azt sem tudták, hogy melyik országban vannak. A rendőrök szerint az ültetvény telepítéséhez legalább 5-10 ember kellett, közülük már több a rendőrség látókörébe került. A rendőrség úgy véli: a bűnözőknek köze lehet egy Csehországban működő vietnami csoporthoz.