Megfelezték az ukrán politikusok fizetését

Vágólapra másolva!
Felére csökkentik a képviselők a miniszterek és az államfő fizetését Ukrajnában. A gazdasági válság miatt megrendült országban hamarosan a nemzeti bank alkalmazottainak, a rendőröknek és az ügyészeknek is csökkentik a fizetését.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság miatt megfelezte az államfő, a kormánytagok és a képviselők fizetését az ukrán parlament. A Julija Timosenko miniszterelnök javaslatára meghozott döntés 2010. január 1-ig érvényes. A határozat mellett 374 honatya szavazott 49 ellenében.

Március 16-ig szabályozzák az ukrán nemzeti bank alkalmazottainak fizetését, és az intézkedés érinti a rendőrséget, az igazságügyi dolgozókat és az ügyészeket is. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Viktor Juscsenko államfő fizetése 2008-ban 482 ezer hrivnya (13,5 millió forint) volt. A képviselők 17 ezer és 18 ezer hrivnya között kerestek havonta.

A gazdasági válság különösen súlyosan érintette Ukrajnát. Az ukrán kormány tavaly a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult pénzügyi segítségért. Az IMF 16,2 milliárd dollárt (mintegy 12,7 milliárd eurót) bocsátott az ország rendelkezésére. Az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya tavaly ősz óta mintegy 40 százalékot veszített értékéből.