Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kína 15 százalékkal növeli védelmi kiadásait

Vágólapra másolva!
Szerény mértékűnek nevezte a kínai parlament szóvivője, hogy országa idén 15 százalékkal növeli meg katonai költségvetését. Elemzők szerint Kína valójában jóval többet költ hadseregére a hivatalosan megnevezett öszegnél.
Vágólapra másolva!

Kína idén 480,6 milliárd jüanos (70,24 milliárd dolláros) hivatalos védelmi költségvetést tervez, 14,9 százalékkal magasabbat az előző évinél - jelentette be szerdán a kínai parlament szóvivője. Li Csao-hszing "szerény mértékűnek" nevezte a védelmi kiadások növekedési ütemét.

Szerinte a katonai költségvetés emelése az ország "szuverenitásának és területi épségének fenntartását" szolgálja, és nem irányul egyetlen külföldi ország ellen sem. Li Csao-hszing szerint az emelés java részét a 2,3 milliós kínai hadsereg katonáinak emelkedő bérére és juttatásaira költik.

A szóvivő, aki egy nappal a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitója előtt nyilatkozott, elmondta azt is: a katonai büdzsé a teljes költségvetés 6,3 százalékát sem éri el.

A kínai védelmi kiadások a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékát teszik ki. Az elmúlt két évtizedben az idei már a tizenkilencedik olyan év, amikor az ázsiai ország katonai költségvetése két számjeggyel növekszik.

Az Egyesült Államok rendszeresen bírálja a kínai védelmi kiadások átláthatatlanságát, valamint azt, hogy az ázsiai ország katonai ambíciói esetleg veszélyeztethetik a térség biztonságát.

Számos külföldi elemző úgy véli, hogy Peking a hivatalos katonai költségvetésben megjelölt összegnél valójában sokkal többet költ védelmi célokra, de a parlamenti szóvivő tagadta, hogy léteznének ilyen célú titkos kiadások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről