Nagykálló 3,3 milliárdból újul meg

Vágólapra másolva!
Öt sikeres pályázati támogatással több mint 3,3 milliárd forint értékű fejlesztést valósíthat meg a nagykállói önkormányzat - közölte Juhász Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város MDF-es polgármestere az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira benyújtott pályázatok alapján több mint 2,6 milliárd forint összegű beruházási támogatást nyert az önkormányzat, illetve ítéltek meg előzetesen a számára, amit saját forrással egészít ki - mondta a helyhatósági vezető.

Kiemelte: várhatóan még ősszel megkezdődhet a városközpont fejlesztése 1,3 milliárd forintos költségből, amelyhez a regionális fejlesztési programok irányító hatósága előzetesen csaknem egymilliárdos támogatást ítélt meg. A többi között új, többfunkciós városháza épül, felújítják a református templomot és környezetét, a védett Óbester étterem épületét, mélygarázst, parkokat hoznak létre és két utcát úgynevezett forgalomcsillapított övezetté építenek át.

Emellett szociális jellegű városrehabilitáció is indul, amelyhez szintén előzetesen csaknem 573 millió forintot kapott Nagykálló. A saját forrással együtt így 763 millió forintot költhetnek bérlakások kialakítására, segítőszolgálat, teleház, oktatási intézmény és játszóház, valamint szociális inkubátorház létesítésére, illetve utak, járdák, parkok rendbetételére.

Még az idén megkezdik a város új autóbusz-állomásának építését, 175 millió forintból, a beruházáshoz a támogatás összege meghaladja a 157 millió forintot. Mintegy 38 milliós támogatásból szintén megkezdik a település biológiai szennyvíztisztító telepének beruházási előkészítését. A korszerű tisztító építéséhez csaknem 700 milliós támogatásra számíthat a nagykállói önkormányzat.

A városhoz tartozó harangodi üdülőközpontban egyhektáros területen gyermekélményparkot építenek. Tiszántúl első, az ország második gyermekrekreációs központját, amelyet hamarosan átadnak, 425 millió forintból hozzák létre, ebből a pályázati támogatás 383 millió forint.