100 lakosra már 122 mobilelőfizetés jut

Vágólapra másolva!
A KSH adatai alapján a magyar lakosság dacol a gazdasági válsággal: 2008 utolsó negyedévében a mobil-előfizetők száma 453 ezerrel nőtt, és 2008 végére meghaladta a 12,2 milliót.
Vágólapra másolva!

A Központ Statisztikai Hivatal mai bejelentése alapján 2008 végére 1,2 millióval több mobilelőfizető volt Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ahhoz képest, hogy az előfizetések száma már meghaladja a lakosságét, igen figyelemre méltó, hogy még mindig igen dinamikusan nő az értékesített SIM-kártyák száma. Ez nagymértékben a mobilinternet elterjedésének is köszönhető, mely szolgáltatást már közel 500 ezer magyar felhasználó vesz igénybe.

A magyar előfizetők költségérzékenyek, ennek megfelelően a pre-paid előfizetők száma 599 ezerrel nőtt, de meglepő módon az arányuk az összes előfizetőt figyelembe véve csökkent. Ez némileg a csökkenő percdíjaknak és a kedvező post-paid csomagoknak köszönhető. 2008 végére 100 lakosra már 122 mobilelőfizetés jutott.

Érdekes, hogy míg tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az elindított telefonbeszélgetések terén a vezetékes vonalakat megelőzze a mobil, 2008-ban már a hívások 73 százalékát mobiltelefonról indították a felhasználók. Jellemzően nem csak több mobilt használnak a magyar előfizetők telefonálásra, hanem a már meglévő készüléket is egyre többet használják: 12 százalékkal nőtt a telefonálással töltött percek száma. Egy átlagos mobiltelefon-hívás átlagosan 2,1 percig tart.

Tovább bővült az internet-felhasználók köre is: 2008-ban 500 ezer új előfizető gondolta úgy, hogy érdemes a világhálón szörfölni, így már 2,3 millió felhasználó rendelkezik csatlakozási lehetőséggel. A világháló iránt érdeklődők 403 internet-szolgáltaltó közül választhattak. A vezeték nélküli, tehát elsősorban a mobilinternetezők száma elképesztő mértékben, 56 százalékkal nőtt az előző évhez képest.