Nagyot nyert a New York-i tőzsde csütörtökön

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel, közel napi csúcson zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. Ezzel folytatódott a kedden elindult növekedés, miután közel egy hónapig szinte folyamatos volt a hanyatlás. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 4,0 százalék (54,46 pont) emelkedéssel 1426,10 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7170,06 ponton zárt 3,5 százalék (239,66 pont) növekedéssel.
Vágólapra másolva!

A három nap alatt a DJIA indexe 9 százalékkal, a Nasdaq mutatója 12 százalékkal nőtt. A kereskedők azt mondták, hogy a kőolaj több mint négy dolláros áremelkedése miatt drágultak az olajipari részvények. Erősítette a tőzsdemutatókat az is, hogy a vártnál kedvezőbben alakultak a februári amerikai kiskereskedelmi eladások, ami a fogyasztói kiadások bizonyos stabilizálódását jelzi.

Erősödtek a pénzügyi papírok, miután a háttérbe került az a bizonytalanság, hogy miként is képzeli az amerikai kormányzat a bankok mérlegeinek megtisztítását a pénzvesztő, "mérgezett" eszközöktől. Napközben még fokozta az aggodalmat, hogy a két nagy amerikai jelzálog finanszírozó társaság egyike, a Freddie Mac szerint az állami költségvetésnek ahhoz, hogy stabilizálni tudja a lakáspiacot, úgy 30 milliárd dollárt kellene biztosítania.

A makro adatok közül a munkanélküli segélyt első alkalommal kérelmezők száma és a februári kiskereskedelmi adatsora jelent meg. A kérelmek száma nőtt, az előző heti (korrigált) 645 ezerről 654 ezerre - az elemzők a korrigálatlan 639 ezer után 645 ezerre számítottak. A havi kiskereskedelmi eladások a vártnál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal csökkentek a januári 1,8 százalékos többlet után. Az elemzők előzetes becslése 0,5 százalékos csökkenés volt februárra. Az adatra emelkedtek a kiskereskedelmi cégek árfolyamai.

A vártnál kisebb mértékben, csupán egy osztályzattal rontotta "AA pluszra" a General Electric (GE) hitelminősítését a Standard & Poor's, amely az új besorolásnak stabil kilátást adott. Ennek a hatására 12 százalékkal erősödött a cég árfolyama.

A biotechnológiai ágazatban történő vállalatfelvásárlási hír erősítette az iparág papírjait. A Gilead Sciences 1,4 milliárd dollárt fizet a CV Therapeutics vállalatért. Emelkedtek a járműgyártók részvényárai a General Motors cégnek arra a bejelentésére, hogy nincs azonnali szüksége külső pénzügyi támogatásra márciusban.