Olaj terített be ausztráliai strandokat

Vágólapra másolva!
30 tonna olaj és 31 műtrágyát tartalmazó konténer okozott környezeti katasztrófát az ausztráliai Brisbane közelében. Egy trópusi ciklonban megsérült kereskedelmi hajóról kerültek a vízbe a káros anyagok. A hajó tulajdonosa 1,5 millió ausztrál dollár büntetésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Műtrágyához használt ammónium-nitrát és olaj került a tengerbe Ausztrália északkeleti partjainál csütörtökön - jelentette az AFP. A szennyezés forrása a Pacific Adventurer kereskedelmi hajó volt, amelynek konténereit felborította egy tengeri ciklon. 31 konténer borult a viharos tengerbe, ezek tartalmazták a műtrágya-alapanyagot.

A Hongkongban bejegyzett hajó a Hamish nevű trópusi ciklon idején futott ki, és az erős hullámverés következtében kilyukadt az oldala. A résen 30 tonna olaj ömlött az óceánba, és így 15 kilométer hosszú olajfolt terítette be a Brisbane környéki strandokat, köztük Ausztrália egyik leghíresebbjét, a Sunshine Coastot.

"Ausztráliának a nemzetközi szerződések értelmében azonnali lépéseket kell tennie a kapitány és a vállalat ellen" - nyilatkozta John Watkinson, Queensland állami tengerbiztonsági felügyeletének a vezetője az AFP-nek. A Radio Australiának azt mondta, 30 konténert változatlanul nem találnak, néhány már el is süllyedhetett. Ezeket repülőgépről, radarral próbálják megtalálni.

A 180 méter hosszú teherhajó 60 vegyi anyagot tartalmazó konténert szállított a dél-ausztráliai Newcastle-ből Brisbane-be a Radio Australia szerint. A hongkongi tulajdonos 1,5 millió ausztrál dollár (kb. 233 millió Ft) büntetésre számíthat, amiért hajója ilyen időben közlekedett. Ezenkívül a céget terheli majd a mentési és parttisztítási munkálatok költsége is.

Watkinson szerint egyhetes munka lesz a partszakaszt megtisztítani, ehhez munkagépeket is igénybe kell majd venni. "Ahogy végigmegy az ember a parton, úgy ragad a cipő talpa az olajba, mintha ragasztóba lépne" - jellemezte a helyzetet a felügyelet vezetője.

Környezetvédelmi szakemberek attól félnek, hogy a Moreton-öböl gazdag élővilágát elpusztíthatja a kiömlött vegyi anyag. Már megtalálták az első olajba ragadt madarakat is. A tengerfenéken lévő konténerekből szivárgó műtrágya környezetvédők szerint valószínűleg eléggé fel fog hígulni a tengervízben ahhoz, hogy ne okozzon még nagyobb katasztrófát.