Kiakadtak a pápa kotonos beszédén az AIDS-harcosok

Vágólapra másolva!
Az óvszerosztás nem megoldás az AIDS-re, sőt súlyosbítja a problémát - jelentette ki XVI. Benedek pápa. A Vatikán szerint a hit és az önmegtartóztatás állíthatja meg a járványt. XVI. Benedek kijelentése megdöbbentette az AIDS ellen küzdő szervezeteket.
Vágólapra másolva!

Nem alkalmas az AIDS elleni küzdelemre az óvszerek osztogatása - jelentette ki XVI. Benedek pápa útban Afrikába. Szerinte éppen ennek ellenkezője az igaz, az óvszerosztás "súlyosbítja a problémát". A pápa szerint a megoldás a szexuális önmegtartóztatás. A katolikus egyházfő - pápaként először - Kamerunba és Angolába készül, a HIV-vírus terjedéséről a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak.

"Az AIDS olyan tragédia, amit a pénz egyedül nem képes megoldani, ahogy az óvszerek osztogatása sem. A megoldás a spirituális és erkölcsi megújulás, a szenvedő betegek megsegítése" - fogalmazott XVI. Benedek. A pápa Kamerunban a tervek szerint fiataloknak is beszédet mond majd az AIDS-ről, és elmagyarázza nekik, a Vatikán miért a szexuális élettől való tartózkodást tartja megoldásnak. Hasonlóan foglalt állást afrikai püspökök 2005-ös látogatásakor. Azt mondta nekik, hogy "nem az óvszer, hanem a hűség és az önmegtartóztatás szabhat gátat a járványnak".

Kiakadtak az AIDS-szervezetek

A pápa kijelentése döbbenetet váltott ki az AIDS ellen küzdők körében a Times szerint. A brit lap idézte Kevin Osborne-t, a Nemzetközi Családtervezés Szövetségének tanácsadóját, aki szerint a szexuális önmegtartóztatás és a hűség prédikálása nem oldja meg a problémát. "A szakértőknek a valós helyzethez kell igazodniuk, például Angolában is, ahol súlyos az AIDS-helyzet. A pápa üzenete elidegeníti az embereket a kérdés megoldásától. Ez rémisztő" - mondta.

Rebecca Holmes, a dél-afrikai Gyógykezelés Akciókampány egyik vezetője szerint, ha a pápa komolyan gondolná az AIDS-fertőzések megfékezését, akkor inkább az óvszerekhez való szélesebb körű hozzáférésre és a tájékoztatásra összpontosítana. "Ehelyett, az óvszerek elutasítása azt jelenti, hogy számára fontosabb a dogma, mint az afrikai emberek élete."

A Times szerint megválasztását követően a pápa kegyetlen járványnak nevezte az AIDS-et, amely nemcsak öl, hanem az afrikai kontinens gazdaságát és társadalmi stabilitását is fenyegeti. A katolikus egyházfő ugyanakkor megismételte a Vatikán óvszerekre vonatkozó tilalmát is. Akkoriban azonban még sokan bíztak abban, hogy a különleges körülményekre való tekintettel idővel majd módosítja álláspontját.

Több keresztény, több AIDS-es Afrikában

A Szaharától délre fekvő afrikai országokban 22 millió ember HIV-fertőzött, azaz, itt él a világon ismert összes fertőzött 67 százaléka és a HIV-pozitív gyerekek közel 90 százaléka. A betegség terjedése különösen Botswanát, Szváziföldet és a Dél-afrikai Köztársaságot sújtja.

A Vatikán adatai szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a katolikusok száma Afrikában. 2006-ban már az afrikaiak 17 százalékát keresztelték meg, míg ez az arány 1978-ban még csak 12 százalék volt - írja a BBC. A pápa kijelentette, afrikai utazásának célja éppen az, hogy a katolikusokkal együtt az egész kontinens lakosságát a keblére ölelje, "együtt sajgó sebeivel, óriási erejével és reményeivel". A pápa nyilvános szerepléseire a két országban várhatóan százezrek lesznek kíváncsiak.