Vágólapra másolva!
Darabonként csaknem egymillió forintért modernizálna régi Kalasnyikov gépfegyvereket a Honvédelmi Minisztérium - olvasható a pénteki Magyar Nemzetben. A tárca szerint gazdaságosabb a modernizálás, mint ha új karabélyokat szereznének be, de a napilap által megkérdezett fegyverszakértők szerint pazarló a minisztérium terve.
Vágólapra másolva!

A következő öt évben 7,26 milliárd forintos keretből modernizálna a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kalasnyikov gépfegyvereket - írja a pénteki Magyar Nemzet. A tárca 7700 karabélyt szerelne fel kiegészítőkkel, vagyis egy fegyverre körülbelül egymillió forintot költenének. A fegyvereket például gránátvetővel, különböző nappali és éjszakai irányzékokkal, lézeres célmegjelölővel és taktikai lámpával szerelnék fel. A prototípus tervezése már elkezdődött, a minisztérium első körben 110 fegyvert korszerűsítene.

A HM a napilappal azt közölte, hogy ez a megoldás jóval gazdaságosabb annál, mintha új fegyvereket szereznének be, mert a kiegészítők némelyike önmagában milliós értékű. A minisztérium azzal is érvelt, hogy más gépkarabélytípusoknál az alapkészletbe nem tartoznak bele a beszerzendő kiegészítők, új gépfegyverek vásárlása ezért is gazdaságtalan és indokolatlan lenne.

A honvédelmi tárca a Magyar Nemzet cikkére reagálva péntek délután közleményt is kiadott. Ebben kiemelték, hogy az említett gépkarabélyok esetében nem felújításról, hanem modernizációról van szó, ami jelentős különbség, mert míg a felújítás valóban csak a meglévő eszközök javítását, állapotának megőrzését jelentené, a modernizáció "ennél jóval több".

A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó fegyverszakértők viszont pazarlónak tartják a HM tervét. Szerintük a világ legjobb gépfegyverének tartott HK-416-os kiskereskedelmi ára darabonként 810 ezer forint, nagy tételben pedig még olcsóbban, féláron lehetne beszerezni. A fegyverszakértők szerint kiegészítőkkel együtt annyiért lehetne beszerezni a világ egyik legjobb gépfegyverét, mint amennyit most a tárca a régi Kalasnyikovokra akar elkölteni.

A Honvédelmi Minisztérium 2008-ban indította el 2014-ig tartó gépkarabély modernizációs programját. A napilappal azt közölték, hogy várhatóan 2010-től hajthatnák végre a prototípusokon a változtatásokat, és ekkor történhetne meg nagyobb mennyiségű eszköz beszerzése. A modernizáció csak akkor valósul meg, és a tervezett összeget is csak akkor fizetik ki, ha a prototípusok maradéktalanul megfelelnek az elvárásoknak - tette hozzá a tárca közleménye.