Vágólapra másolva!
Egyeztetett az MSZP új elnöksége Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utódjáról. Konkrét nevekről is tárgyaltak, Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint nem valószínű, hogy pártpolitikus lesz. Gyurcsány szombaton jelentette be, hogy két hét múlva lemond a posztról. Az MSZP egy évre keres miniszterelnököt, az új, szakértői kormány felállításában számít az SZDSZ-re és az MDF-re is.
Vágólapra másolva!

Vasárnap egyeztetett az MSZP szombaton megválasztott új elnöksége, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utódjáról. A kormányfő a párt szombati tisztújító kongresszusán jelentette be, hogy két hét múlva lemond a kormányfői posztról. A kongresszust arra kérte, kezdje meg egy új kormány létrehozásának előkészítését, és tárgyaljon az ellenzéki pártokkal is.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az ülés után közölte, nem valószínű, hogy pártpolitikus lesz az új miniszterelnök, mert olyan jelöltre van szükség, aki képes nagy támogatottságot szerezni. Kiss szerint széles társadalmi és politikai támogatással bíró nemzeti kormányra van szükség. Az elnökségi ülésen "jelölt nevekről jelölttípusokban hangos gondolkozás folyt" - mondta Kiss, aki több esélyét látja az új kormány alakításának, mint az előre hozott választásnak.

Lamperth Mónika elnökhelyettes a megbeszélés előtt azt mondta, az elnökség nevekről is tárgyal, és neki is van miniszterelnök-jelöltje, de nem árulja el, ki. Lamperth párton belüli és azon kívüli embert is elképzelhetőnek tart. Az ülésen figyelembe veszik, hogy miként nyilatkoztak a pártok Gyurcsány utódlásával kapcsolatban, és ez alapján alakítják ki a stratégiát - mondta.

Gyurcsány Ferenc nem nyilatkozott az ülés előtt. A kormányfő reggel a Sándor palotában tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt az új miniszterelnök kereséséről és az új kormány alakításáról - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A kormányfő tájékoztatta a köztársasági elnököt arról is, hogy a kormányváltás közjogi formája a kormánypárti képviselők által benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítvány lesz. Sólyom mindezt tudomásul vette.

Kormányfő egy évre

Az MSZP egy évre keres új miniszterelnököt - közölte Mesterházy Attila, a MSZP szombaton megválasztott alelnöke a Nap-kelte vasárnapi műsorában. Gyurcsány utódjáról azt mondta, tudnia kell, hogy mit vállal és teljesen természetes, hogy bele is kíván szólni, milyen program mentén irányítja az országot a következő egy évben.

Mesterházy szerint az SZDSZ-szel és adott esetben az MDF-fel is meg tudnak egyezni a válságot kezelő programban és a személyekben is. Szerinte azonban úgy nem lehet komoly tárgyalást folytatni, hogy az MSZP megmondja előre kiben gondolkodik. Az alelnök szerint valamilyen fajta szakértői kormány alakulhat, de mögötte is politikai pártok állnak, most potenciálisan három párt, az MSZP, az SZDSZ és az MDF.

A vasárnapi ülésen, az MSZP tárgyalódelegációjának mandátumáról fognak tanácskozni, arról, hogy mit visznek a többi parlamenti párthoz. A tárgyalódelegáció tagja Gyurcsány Ferenc pártelnök, Simon Gábor, a választmány elnöke és Lendvai Ildikó frakcióvezető.

Versenyelőny

Mesterházy kritizálta a Fideszt amiért az rögtön Gyurcsány bejelentése után azt mondta, hogy nem tárgyalnak semmiről. Szerinte azonban a Fidesz azét reagált ilyen gyorsan és határozottan, mert ők is érzik, hogy miniszterelnök lépése "bizonyos szempontból versenyelőnyhöz juttathatja - ha rövid távon is - a kormánykoalíciót az elmúlt hetekhez, hónapokhoz képest".

Mesterházy szerint a frakcióban voltak előjelei a bejelentésnek, voltak erről szóló "pletykák", de senki nem vette annyira komolyan ezeket.

Az SZDSZ nem törekszik koalícióra

Egyes politológusok szerint koalíciós kormány alakulhat, kézenfekvő a régi szövetségesek egymásra találása, ám Fodor Gábor SZDSZ-elnök vasárnap az MTV Nap-kelte műsorában azt mondta, az SZDSZ nem törekszik semmiféle koalícióra, bár az elkötelezett reformpolitikát támogatja. "Az SZDSZ-nek nem kell koalíciót alkotni és nem is törekszünk semmiféle koalícióra, mi nem akarunk bársonyszékeket... de oda kell állni egy megoldás mellé" - mondta.

Fodor szerint ugyanakkor nem világos, hogy milyen program mellett elkötelezett a szocialista párt ebben a pillanatban, "és ennek ki kell derülnie". A miniszterelnök személye is nagyon fontos, mert a személynek kell a politikát hitelesítenie. "Ezekről kell tárgyalnunk" - mondta.

Fodor szerint a Fidesznek nem kellene hétfőn benyújtani a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatát. Meg kéne várni a következő két hetet, hátha születik megoldás. Ha nem, akkor úgyis le kell mondania a kormánynak - mondta. A Fidesz szombaton közölte, hogy nem kezd tárgyalást új kormányról, és hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását.

Az MDF egyeztetést kezdeményez hétfőre a parlament ellenzéki pártjaival egy közös miniszterelnök-jelöltről.

Két hét múlva lehet új kormányfő

Az MSZP elvileg két hét múlva, rendkívüli kongresszuson jelölne új miniszterelnököt. A szombati pártkongresszus a pártelnököt, a választmány elnökét és a parlamenti frakcióvezetőt bízta meg az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével.