Az amerikai kormány 1 billió dollárért vesz értéktelen papírokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány végre részleteket közölt a bankok megmentésére kidolgozott programjáról. A terv alapján összességében 1 billió dollár értékben fognak vásárolni leminősített és gyakorlatilag értéktelen banki jelzáloghiteleket.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminisztérium első lépésként 75-100 milliárd dollár közötti összeggel fogja megtámogatni a befektetési programot, amiben magánbefektetők részvételére is számít.

A kormányzati kezdőösszeg a kongresszus által korábban megszavazott 700 milliárd dolláros csomagból fog jönni.

Mérséklik az adófizetőkre nehezedő terhet

Azért szükséges ez az új lépés, mivel az amerikai gazdaság még mindig "az újjáépítés ellen dolgozik" és sok bank még mindig nem mer hiteleket nyújtani - mondta Timothy Geithner pénzügyminiszter és hozzátette: azért is szorgalmazta a magánszféra részvételét a tervben, mert így eloszlana az adófizetők pénzére nehezedő kockázat.

A magánbefektetők csábítására alacsony kamatú hiteleket fognak nyújtani az amerikia jegybank szerepét betöltő Feden keresztül. Egyes ügyletekre majd állami garanciákat is adnak, és lesznek banki csomagok, amiket egyszerűen csak megvesz az állam.

Kedvező fogadtatás

A piacok világszerte kedvezően fogadták a hírt, ugyanis már régóta várták a még februárban meghirdetett terv konkrét lépéseit. A londoni FTSE 100 például 1,1 százalékkal emelkedett. Ugyanígy négy hónapos rekordot döntött az olaj ára hordónkénti 53 dolláros árral, ahogy egyre jobban bíznak, hogy az USA-ban fellendül a gazdaság - adta hírül a BBC.

A Wall Street Journalban a program bejelentése előtt Geithnerre hivatkozva azt írta, "idővel, a lépések nyomán drágulni fognak a papírok, megindulhat a hitelezés és csökkenni fog a bankok iránti bizalmatlanság."