Simor nem vállalná a kormányfőséget

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök szerint egyelőre nem keresték meg ilyen ajánlattal, de felkérés esetén sem vállalná a miniszterelnöki posztot. A másik lehetséges jelöltként emlegetett Surányi György korábbi jegybankelnök nem nyilatkozott, Glatz Ferenc volt MTA-elnök pedig azt mondta, érdeklődéssel figyeli a híreket.
Vágólapra másolva!

Egyetlen párt sem keresett meg miniszterelnöki felkéréssel, de felkérés esetén sem vállalnám a posztot - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn, a monetáris tanács kamatdöntését bejelentő sajtótájékoztatón.

Simor szerint az új kormánynak a nemzetközi gazdasági válság hatásait kellene tompítania, emellett a magyar gazdaság versenyképességének korlátait kellene megszüntetnie, amelyekről már évek óta szó van. A két problémára egyszerre kell megoldást találni, de a jegybankelnök nem hiszi, hogy az MNB-nek részt kellene vennie a kormányprogram kidolgozásában.

A szintén lehetséges kormányfőjelöltként emlegetett Surányi György, a jegybank korábbi - és a CIB Bank jelenlegi - elnöke egyelőre nem kívánja kommentálni a találgatásokat - mondta az [origo]-nak Bognár Károly, a CIB Bank sajtófőnöke.

A sajtóban lehetséges kormányfőjelöltként merült Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének neve is. Gatz az MTI-nek hétfőn azt mondta, hallotta ezeket a híreket, de nem tudja, mennyire lehet komolyan venni azokat."Érdeklődéssel figyelem kívülről, hogy mi történik, és közben a Reformszövetség újabb anyagán" dolgozom - mondta az akadémikus.