Elnök nélkül maradt az EU Topolánek bukásával

Vágólapra másolva!
Mirek Topolánek cseh kormányfő szerint az EU-elnökséget nem érinti a prágai kormány bukása, hiszen továbbra is ő az egyetlen ember, aki kormányt alakíthat Csehországban. A cseh interregnum ugyanakkor jelentősen hátráltathatja az unió napi működését, és nem segíti a lisszaboni szerződés ratifikálását sem. Brüsszel megpróbál jó képet vágni a történtekhez.
Vágólapra másolva!

"Ha az amerikai elnök beállít Prágába, az EU-csúcsra, kinek a kezét kell megráznia?" - teszi fel a kérdést blogjában Mark Mardell, a BBC európai szerkesztője. Mardell ezzel arra utalt, hogy Barack Obama elnök április 4-én Prágába látogat, hogy részt vegyen az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, ahol Mirek Topolánek cseh miniszterelnöknek kellene elnökölnie, de tőle a parlament kedden megvonta a bizalmat.

A prágai alsóház 200 képviselője közül 101 támogatta az ellenzéki szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítványt, így Csehország kormány, az EU pedig soros elnök nélkül maradt. Topolánek ugyanakkor úgy véli, az EU-elnökséget nem érinti a belpolitikai válság. A kormányfő azt mondta, lemond, amint visszatér Brüsszelből, de máris jelezte, bármilyen új kormányt is csak ő vezethet, hiszen az ő pártja - a Polgári Demokrata Párt (ODS) - a legnagyobb erő a parlamentben.

"Az a helyzet, hogy a szociáldemokraták obstruálják a Cseh Köztársaságot. Ez egy gyakran látott probléma ebben az elnökségi ciklusban. De ne foglalkozzanak ezzel, a helyzet nem érinti az elnökséget - mondta Topolánek Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Topolánek magabiztosságát jelzi, hogy beszédében élesen az Obama-adminisztráció gazdaságélénkítő terveit, amelyek szerinte egyenesen a pokolba vezetnek, mert "aláaknázzák a globális pénzpiacokat".

Akadozhat az EU

Mardell szerint azonban a cseh kormány bukása a diplomáciai nehézségeken túl az unió mindennapjaira is hatással lehet, hiszen több kényes téma - például az új munkaidő direktíva - tárgyalása is régóta folyamatban van. Ezeknek az ügyeknek biztosan nem használ, ha a különböző munkacsoportokban és tanácsokban lecserélik az eddig elnöklő cseh tisztviselőt vagy minisztert. Ráadásul Václav Klaus államfő közismerten euroszkeptikus, így nem várható tőle, hogy olyan embert nevezzen ki kormányfőnek, aki keresztülverné a szerződés ratifikálását a szenátuson.

A cseh alkotmány szerint a kormány megbízatása csak az új kormány hivatalba lépésével szűnik meg, vagyis jelenleg még Topolánek a miniszterelnök. Az államfőnek három lehetősége van, hogy kormányfőt jelöljön, ha nem jár sikerrel - a jelölt nem kapja meg a parlamenti többség támogatását - előre hozott választásokat kell kiírni. Jizí Paroubek, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője azt mondta, csak az után tartanának előre hozott választásokat, hogy június végén lejár a cseh elnökség megbizatása.

Az Európai Bizottság a Financial Times kommentárja szerint megpróbált jó képet vágni a prágai fejleményekhez, amikor közleményében azt írta: Csehországnak alkotmányos úton, magának kell megoldania belpolitikai problémáit, de Brüsszelben bíznak abban, hogy a bizalmi szavazás ellenére Csehország európai uniós elnökségi munkája olyan hatékonyan folytatódik, mint eddig.

Volt már ilyen

Václav Klaus nem tartja katasztrófának, hogy megbukott a kormány, szerinte attól sem kell tartani, hogy ezzel valamiféle fordulat állhatna be a rendszerváltást követő folyamatokban. "A képviselőház döntését tisztelettel tudomásul vettem" - jelentette ki az államfő, miután Miroslav Vlcek képviselőházi elnökkel szerdán megvitatta a legújabb belpolitikai helyzetet.

"A kormány bukása nem ismeretlen dolog, és egy működő alkotmányos rendszerben nem jelent katasztrófát. Köztársasági elnökségem hat éve alatt ez már a negyedik eset. Ezt a helyzetet már négyszer sikerrel megoldottam, s biztosíthatom a cseh közvéleményt arról, hogy a probléma most is meg lesz oldva" - mondta Klaus, aki azt várja, hogy Topolánek külföldi útjáról hazatérve haladéktalanul tájékoztatni fogja őt a kormány lemondásáról.