Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ megállapodása feltehetően jót tesz majd a forintnak, kérdés azonban, hogy az egyszerű bejelentés elegendő lesz-e az erősödéshez.
Vágólapra másolva!

A múlt héten kormányzati válság nem nagyon viselte meg a magyar devizát, pénteken 304 forint körül volt az euró árfolyama, ami alig több mint 1 százalékos gyengülésnek felelt meg heti szinten, miközben a belpolitikában rég látott felfordulás volt tapasztalható.

Az MTI által idézett elemzők szerint a forint erősödhet hétfőn, a politikai pártoknak ugyanis sikerült az új miniszterelnök-jelölt személyéről egyezséget kötni, ez pedig csökkentheti a piaci bizonytalanságot.

Kora reggel gyengülés

Ezt a pozitív hatást ellensúlyozhatják a tartósan rossz külső gazdasági hatások. A piacon hétfőn reggel gyengült a forint, közép-európai idő szerint 6 órakor 306,10 eurón mozgott mozgott, egy órával korábban árfolyama 305,75/euró volt.

Pénteken a lengyel zlotyhoz hasonlóan a forint is gyengült a globális gazdaságot övező bizonytalanságok erősödése következtében. A dollár jelentős erősödése is a kockázatok növekedésére utal, azon túl, hogy a forintra a politikai bizonytalanságok is negatív hatást gyakorolnak - írja elemzők véleményét idézve a DowJones.

A cseh korona is lefele mehet

Az elemzők a cseh korona enyhe gyengülésére számítanak az új cseh kormány létrehozása előtt. A korona pénteken gyengült a kockázatoknak Mirek Topolanek lemondását kísérő növekedése miatt. Hétfő reggel a cseh korona, 27,23-26/eurón nyitott, azaz 0,41 százalékkal erősebb volt a pénteki későinél, és 1,78 százalékkal maradt el év eleji értékétől. A lengyel zlotyi, 4,6740-00/eurón, 0,04 százalékkal gyengébb volt a pénteki későinél, és 13,58 százalékkal maradt el év elejei értékétől.

Hétfő reggel az euró 1,3240 dollár volt vételi oldalon, 0,0016 dollárral drágább a pénteki