Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Csökkenteni kell a termelését a Boeingnek, ahogy kuncsaftjai egyre több repülőgépekre leadott rendelést mondanak vissza. Az elmaradt üzletek miatt esett a cég profitrátája is és ez a részvényeinek árait is lejjebb nyomta.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Vége a boldog békeidőknek, röviden így összegezhető a helyzet. Míg 2005 és 2007 között évente 1000 új gépet rendeltek az amerikai Boeingtől, jelenleg csak 28 fix megbízása van. Az egykori növekedési trend mára annyira megfordult, hogy a világ második legnagyobb repülőgép gyártójánál ebben az évben több rendelést vontak vissza, mint amennyit feladtak.

A meglévő rendelések sem olyan jövedelmezőek viszont, mint régen. Mivel a gépek árát egy képlet alapján számolják ki, a mostani rossz gazdasági mutatók miatt már nem kérhetnek annyit egy gépért, mint egykor.

A rossz mutatók miatt a Boeing előzetesen bejelentett (konkrét számok nélkül), hogy kisebb lesz a profitja az első negyedévben, mint várták. Ez elég volt ahhoz, hogy részvényeinek ára 3,6 százalékot essen.

A csökkenő kereslet miatt a chicagói cég kénytelen visszafogni termelését. Csökkeni fog a 777-es, 747-8-as, és 767-es modellek gyártása, de elemzők, mint például Rob Stallard a Macquarie Securitiestől, más típusoknál is visszaesést várnak. - írta meg a Reuters.

A Boeing riválisa, az Airbus minden bizonnyal hasonló intézkedések bevezetésére fog kényszerülni. A két nagy gyártó gyengélkedése pedig olyan beszállítókat is negatívan fog érinteni, mint a General Electric, a Spirit Aerosystems, és a Rockwell Collins.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről