Felemás éve volt a Rábának 2008-ban

Vágólapra másolva!
Felemás év volt a Rába Járműipar Holding Nyrt. számára 2008, de a válság ellenére a cégcsoport megtartotta stratégiai vevőkörét - mondta Pintér István elnök-vezérigazgató a társaság évi rendes, csütörtöki közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

A Rába tavaly 58 milliárd 638 millió forint nettó árbevételt ért el, ugyanakkor 5 milliárd 98 millió forint veszteséget produkált az auditált, konszolidált, IFRS szerint összeállított mérleg alapján, emiatt osztalékot nem fizet a Rába. (2007-ben a csoport nettó árbevétele 58,22 milliárd forint volt, az adózás utáni nyereség 1,41 milliárd forintot tett ki.)

Az elnök-vezérigazgató utalt arra, hogy a Rába csoport tavalyi felhalmozott jelentős vesztesége olyan okokra vezethető vissza, mint az alapanyagárak több mint 20 százalékos drágulása, az energiaárak csaknem 15 százalékos növekedése, s a forint árfolyamának euróval és dollárral szembeni gyengülése. Ezek a cég gazdálkodására jelentős hatással voltak, mivel a társaság forgalmának 90 százalékát külpiacokon teljesíti.

Pintér István szerint az elmúlt év első két negyede megmutatta, hogy a korábbi évek tudatos piacépítése, a stabilizációs és hatékonyságjavító intézkedések nyomán dinamikus növekedési pályára állt a cégcsoport. A gazdasági válság főleg az utolsó negyedévben érintette a céget, amikor megrendelései drasztikusan visszaestek.

Olyan stratégiai lépéseket hajtott végre 2008-ban a Rába, mint az öntöde vegyes vállalat formájában történő modernizálása. Ezek a beruházások az idén is folytatódnak, és 20 millió euró értékű új öntödei gyártókapacitás jön létre Magyarországon.

Ugyanakkor elmondható, hogy a győri központú vállalatcsoport ma már az autóipar vezető cégeiből álló vevőkörrel rendelkezik, úgy az Amerikai Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban és a FÁK-piacokon is. Például a Rába újabb 5 évre szóló hosszú távú szerződéssel rendelkezik az amerikai John Deere-rel.

Az elnök-vezérigazgató szerint új elem a cég stratégiájában, hogy jelentős forrásokat biztosít kutatás-fejlesztési tevékenységre. Elindítottak egy olyan projektet, amelyben helyi iparvállalatok mellet a győri Széchenyi Egyetem is részt vesz.

A cégcsoport üzletágai közül a futómű volt leginkább kitett a nemzetközi üzleti környezetnek. Ez üzletág az amerikai és az európai piacokon növekedést ért el, az előbbinél több mint 20 százalékos volt e növekedés, míg Európában is megközelítette ezt a szintet. A FÁK országokban viszont az év végére befagyott a piac.

A cégcsoport 2009. évi kilátásairól Pintér István azt mondta, hogy a korábbi igen pesszimista kép mára némileg javult, tervadatokat azonban nem közölt. Bár a Rába mindhárom stratégiai piaca várhatóan tovább szűkül, ugyanakkor már bizonyos pozitív jelek is mutatkoznak.

Az idei célokról Pintér azt mondta: fontos, hogy minden nehézség ellenére megmaradjon az üzemi eredményesség. Piaci részesedésének növelését ugyancsak tervezi a cég - húzta alá.