Gyanús az ügyészségnek a sukorói kaszinóváros

Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el az ügyészség a Velencei-tó partján tervezett kaszinóváros miatt, mert a vádhatóság szerint a befektetők feltünően aránytalan cserével jutottak hozzá a 70 hektáros sukorói telekhez. Az ügyről cikket közlő Heti Válasz szerint a területen el sem férne a befektetők által megálmodott komplexum, hiszen csak a golfpálya elfoglalná az egész telket.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Velencei-tó északi partján, Sukoró területén tervezett kaszinóváros, fantázianevén a King City miatt - írta csütörtöki számában a Heti Válasz. Az ügyészség azt kifogásolja, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) aránytalan földcserével segítette hozzá a befektetőket a 70 hektáros tóparti ingatlanhoz.

A földterület értéke az MNV által megbízott értékbecslő szerint több mint egymilliárd forint, míg az a két - albertirsai és pilisi - gyümölcsös, amit a befektetők cserébe adtak, mindössze 787 millió forintot ér. A különbség meghaladja a 15 százalékot, vagyis a vagyonkezelő saját szabályzata szerint a cserét nem lehetett volna nyélbe ütni. A hetilap szerint feltűnő, hogy a pilisi gyümölcsös nagyobb részéhez csak közvetlenül a csereszerződés előtt jutott hozzá a befektetőket képviselő Joav Blum izraeli üzletember.

A projektet a Gyurcsány-kormány egyik utolsó rendeletével kiemelt fejlesztéssé nyilvánította, ami azt jelenti, hogy akár 12 hónappal is rövidebb lehet az engedélyezési folyamat, mint más beruházások esetében. Az építési engedélyt például nem a területileg illetékes gárdonyi polgármesteri hivatalnak kell kiadnia, hanem rögtön a regionális államigazgatási hivatalnak.

A lap szerint a kaszinóváros el sem férne a 70 hektáros területen, hiszen csak az annak elvileg részét képező "professzionális szintű 18 lyukas golfpálya" - a Magyar Golf Szövetség adatai szerint - 60-80 hektárt igényel. Emellett pedig a befektetők még egy kaszinót, jégcsarnokot, fedett sípályát, konferencia- és lovasközpontot, illetve háromezer vendéget befogadni képes szállodát ígérnek. Ez még akkor sem férne el a területen, ha az amerikai-izraeli beruházóknak sikerülne megvásárolniuk a szomszédos tízhektáros ingatlant - írja a Heti Válasz, amely több olyan véleményt is közöl, melyek szerint a befektetők nem is akarnak építkezni, csak ingatlanspekuláció áll a háttérben.