Nem vesztett erejéből a forint

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint pénteken a bankközi devizapiacon, elszakadva kissé a zloty által diktált iránytól. Délután négy órakor 277,35 forinton jegyezték az eurót, szemben a csütörtök délutáni 280,17 forinttal.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama esősorban a nemzetközi piac javuló kockázatvállalási hajlandóságának köszönhetően emelkedett. A bátorítást az amerikai bankrendszer "egészségi állapotának" felmérése céljából végzett stressz teszt negatív meglepetésektől mentes eredménye, valamint a lassuló elbocsátási ütemről tanúskodó amerikai adatok szolgáltatták.

A forintnak segítséget nyújtott az is, hogy a lengyel kamatcsökkentések miatt kiszélesedett a hozamrés a forint- és a zloty-befektetések között, ami hosszú zloty pozíciók felszámolására ösztönzi a befektetőket. A forint ennek köszönhetően elszakadt a zloty árfolyamának alakulásától, és a délután folyamán kisebb ingadozásokkal erősödött, míg a zloty nem. A dél körül tartott 279 forintos euróárfolyamról 277-ig húzódott vissza, a zloty pedig 4,34 euróárfolyamról 4,36-ra.

A forint erősödése jó két hete tart kisebb-nagyobb ingadozásokkal, a nemzetközi befektetői hangulat alakulásának függvényében. A kereskedők szerint továbbra is az uralkodó piaci hangulat szabja meg a forint árfolyamának alakulását, alapvetően összhangban a térségbeli devizákkal, elsősorban is a zlotyval.

Az euró erősödött a dollárral szemben, az EKB 1,3425 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát péntekre a csütörtöki 1,3363 dollár után. Délután négy órakor a bankközi kereskedelemben 1,3455 dollár volt az euró jegyzése. A dollárt 205,63 forinton jegyezték az előző délutáni 208,50 forinttal szemben.