Lőpornyomok voltak Rózsa-Floresék kezén

Vágólapra másolva!
Biztosan használtak lőfegyvereket a Bolíviában megölt Rózsa-Flores Eduardo és társai, a szakértői vizsgálat kimutatta a kezükön a lőpornyomokat - közölte kedden a nyomozást felügyelő ügyész. A hatóságok szerint ez azt bizonyítja, hogy Rózsáék rálőttek a rendőrökre, de a nyomok korábban is kezükre kerülhettek.
Vágólapra másolva!

Lőpornyomokat mutatott ki a szakértői vizsgálat a Bolíviában terrorizmussal gyanúsított Rózsa-Flores Eduardo és a vele együtt április 16-án agyonlőtt két társa kezén - jelentette be a Marcelo Sosa, a nyomozást felügyelő ügyész. A lőpornyomok bizonyítják, hogy Rózsa-Flores, valamint Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer is használt lőfegyvert, de azt nem lehet megtudni, hogy mikor és hol lőttek.

A hatóságok a lőpornyomok meglétével azt akarják alátámasztani, hogy a terroristagyanús személyek lőttek, amikor a rendőrség különleges osztaga rajtuk ütött, vagyis tűzharc, és nem kivégzés áldozatai lettek. Az ügyben eljáró parlamenti vizsgálóbizottság ellenzéki tagjai viszont azt hangsúlyozták, hogy az április 16-i hajnali események helyszínén, a Las Américas szállodában megfigyelhető golyó ütötte nyomokból világos, hogy leszámolás történt, nem pedig összecsapás.

A bizottság hétfőn ismét elhalasztotta a fogságba esett Tóásó Előd kihallgatását, mert a tolmács nem jelent meg. A meghallgatást most keddre irányozták elő, akárcsak "az Öreg" gúnynévre hallgató Ignacio Villa Vargasét, az ügyészség koronatanújáét, aki azonban a betegsége miatt kedd reggel halasztást kért.

Tóásó ügyvédjei a La Prensa című lap szerint kérelmet adtak be, hogy ne helyezzék át őt a La Paztól távolabb fekvő, rendkívül megbízhatónak tartott Chonchocoro börtönbe, mert akkor nem tudnak napi kapcsolatot tartani vele, ami pedig szükséges a védelem kidolgozásához. Jelenleg napi gyakorisággal találkoznak, noha "gyenge spanyol és angol tudása miatt nehéz tárgyalni vele" - mondta el Claudia Abasto ügyvéd.

A parlamenti bizottság egyik tagja ki szeretné hallgatni a kormányzati minisztérium egyik alkalmazottját, akit titkos ügynöknek tart, és aki április 15-én este beköltözött ugyanabba a szállodába, ahol Rózsa-Floresék laktak. Az igazgatóság közlése szerint szobát is az ő emeletükön kapott, de azt nem tudni, hogy mikor távozott - írta a Los Tiempos. A La Prensa meg nem jelölt forrásból arról értesült, hogy Rózsa-Floreséktól egy argentin csoport ellopott 200 ezer dollárt, egy másik esetben pedig az ügyet pénzelő főnökök egyike távozott külföldre egy nem nevezett összeggel. Rózsa-Flores állítólag többször is hangot adott elégedetlenségének a finanszírozás hiányosságai miatt.

Az argentin nyom a Buenos Aires-i a Página 12 című lapban is felbukkan. A lap kedden azt írta, az ország bolíviai nagykövete pár napja jelentést küldött haza 11 egykori puccsista argentin katonáról, akik Bolíviába utaztak, és Beni tartományban csatlakoztak két hasonló, brazilokból és uruguayiakból álló csoporthoz. Az argentinok szélsőjobboldali bolíviai körökkel tartottak kapcsolatot, és az egyik vezetőjük érintkezésbe lépett Rózsa-Flores Eduardóval is.