Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Napfénnyel sötétülő ablak, automata wc - high-tech megoldások a fedélzeten

Vágólapra másolva!
Nem is olyan régen még teljesen elképzelhetetlen volt a telefon-, vagy az internet-használat az utasszállító repülőgépek fedélzetén, ma pedig már egyre több légitársaság foglalkozik ezen szolgáltatások bevezetésével. A közeljövő új repülőgépeit már olyan, forradalminak is nevezhető újításokkal tervezik, amelyek minden eddiginél kényelmesebbé teszik a repülést.
Vágólapra másolva!

Még 5-10 évvel ezelőtt is hatalmas élménynek számított a kelet-európai turista számára, ha egy Jumbo fedélzetén az előttünk lévő ülés háttámlájába szerelt képernyőn megnézhettünk egy-két mozifilmet. Aligha van olyan turista aki életében legalább egyszer ne nyomta volna meg az utaskísérőt riasztó csengőt, aki a legtöbbször dühösen konstatálta, hogy az utas szórakozik, vagy csak véletlenül nyomta meg a gombot, mert épp a világítást szerette volna felkapcsolni. Nagyjából ennyiből ki is merült a fedélzeten rendelkezésre álló szórakoztatás, de ennek hamarosan vége. A repülőgépgyártók legújabb fejlesztéseikkel azt próbálják elérni, hogy már az utazás is élménnyé váljon és ne egy kényelmetlen hosszú szenvedéssel induljon a nyaralás.

Forrás: [origo]

Az egyik leggyakoribb baleset a repülőgépek fedélzetén, amikor az ülésekből felállva az utasok beverik a fejüket a túlságosan alacsonyan lévő csomagtartó rekeszekbe. Az új Boeingeken ez megszűnik majd, ugyanis a csomagtartó rekeszek nemcsak, hogy nagyobbak lesznek az eddigieknél, de magasabbra is helyezik őket, így akár repülés közben az ülőhelyünknél is felállhatunk nyújtózni egy kicsit, ami mostanában még valóságos kiváltságnak tűnhet.

A Boeing egyes gépein már most is az éjszakai égboltot is imitálni képes LED világítást használják, amellyel akár még az alkonyati fényeket is érzékeltetni lehet. Ennél is jobb megoldást alkalmaz Richar Branson cége, a Virgin American néhány járatán, ahol az ablakokba úgynevezett hangulatvilágítást építettek, azaz az idő múlásával gombnyomásra fokozatosan sötétíteni lehet az üvegeket.

A Boeing várva várt új utasszállítóját, a Dreamliner-t egy rakás forradalmi újítással szerelték fel, mindegyikkel az utasok kényelmét szem előtt tartva. Az ablakokat a szokásosnál nagyobb méretűre növelték, hogy jobb kilátást biztosítsanak a fedélzeten tartózkodóknak, s ahelyett, hogy egy gomb megnyomásával lehetne elsötétíteni, azok a fényviszonyok változásával naplementekor automatikusan sötétülnek.

Forrás: AFP
Az új Dreamliner utastere

Akár néhány hónapon belül széles körben elterjedhet a légitársaságoknál a fedélzeti vezeték nélküli internet bevezetése is, ami ráadásul a tervek szerint ingyenes lesz. A Virgin American már bejelentette, hogy flottája minden egyes gépén lesz wi-fi júniusig bezárólag, és az Ameican Airlines, valamint a Delta is azt tervezi, hogy a legtöbb gépén egy éven belül bevezeti a szolgáltatást - írja az ABC News.

A Boeing 737-es újításait - nagyobb üléstér, magasabban lévő rakodóhelyek és a sötétíthető ablakok - elsőként az Amerikán kívüli új megrendelésekbe szerelik be, így talán mi magunk is megtapasztalhatjuk hamarosan ezeket a kényelmi szolgáltatásokat. S míg az utasok már alig várják az új berendezéseket, a tervezőasztalon, illetve a dizájnerek képzeletében új, ezeknél sokkal vadabb ötletek is vannak. Íme néhány elképzelés:

Forrás: AFP
Az első osztály az Emirates A380-asán

- hidraulikus italkocsi: mindenkivel előfordult már, hogy egy repülőgépen pont akkor tervezte a mosdó meglátogatását, amikor az utaskísérők épp megkezdték az italok, ételek felszolgálását, és a közlekedőfolyosót teljesen lezáró kocsi miatt kényelmetlenül sokat kellett várakozni, mire hátrajutott a megfelelő ajtóig. A tervezők ezért most egy olyan italkocsi kialakításán dolgoznak, amelyet hidraulikus emelőkarok segítségével fel lehet emelni és az utasok a kocsi alatt áthaladva juthatnak el a várva várt mosdóig.

- sírókabin: hasonló megoldást templomokban is alkalmaznak, ha hívek között pici baba is van, aki pont a legalkalmatlanabb pillanatban kezd rá mondanivalójára. Aki utazott már együtt síró csecsemővel a repülőgépen, tudja, hogy nem kellemes dolog hosszú órákon keresztül a pici szenvedését hallgatni, s nem elsősorban magunk, sokkal inkább miatta. Ezért most olyan megoldást terveznek, hogy a picikkel együtt repülő utasokat külön erre a célra kialakított üléseken helyezik el, amelyeket felhúzható plexiüveggel lehet elválasztani a többi utastól.

Forrás: AFP
Fedélzeti bár az Airbus szuperjumbóján

- önműködő wc-tisztítás: sajnos még a repülőgépeken is megesik, hogy a szórakozott utasok elfelejtik - vagy csak nem találják a megfelelő gombot - leöblíteni maguk után a wc-t. Ezt elkerülendő önműködően tisztító wc-ket szerelnének fel a járatokra, amelyek az ajtó bezárásakor azonnal bekapcsolnak.

Érdekes és egyáltalán nem megvalósíthatatlan újítások. A már említett Virgin-vezér, Richard Branson azonban még ennél is tovább megy. A milliárdos edzőtermeket, kaszinókat álmodik cége járataira, s hogy ezek mennyire nem elrugaszkodott elképzelések, jól mutatja, hogy a nagy dirrel durral beharangozott és forgalomba állásától kezdve töretlen népszerűségnek örvendő Airbus A380-as szuperjumbo egyes példányain bár és könyvtár is helyet kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről