Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Európai uniós szintű pénzügyi kockázatelemző testület létrehozását javasolta szerdán az Európai Bizottság, és szükségesnek mondta egy új páneurópai bankfelügyeleti hatóság felállítását is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió "kormánya" a nemzetközi pénzügyi válság tapasztalatai nyomán alakította ki tervét, amelynek célja, hogy a befektetőknek jobb védelmet biztosító reformokat vezessenek be az uniós felügyeleti rendszerben.

Július közepéig Brüsszel reakciókat vár a tervre az érdekeltektől, és várhatóan ősszel hivatalos jogszabályjavaslatokat is előterjeszt a témában. A végső jóváhagyás az uniós tagországok lés a jövő héten megválasztandó új Európai Parlament feladata lesz.

A most közzétett elképzelések a nemzetközi pénzintézmények élén tapasztalatokat szerzett, francia Jacques de Larosiere vezette szakértőcsoport javaslatain alapulnak. Ez a fórum vonta le azt a következtetést, hogy a pénzügyi szervezetek nemzeti felügyeletei között szorosan össze kell hangolni a munkát, és létre kellene hozni egy olyan testületet, amely figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok működési rendszeréből fakadó, felmerülő kockázatokat.

Jelenleg nem létezik egységes európai pénzügyi felügyelet, hanem minden ország maga gondoskodik a pénzügyi szervezetek állami felügyeletéről. A tavaly ősszel kirobbant válság azonban rámutatott arra a hiányosságra, hogy miközben bankok és a biztosítók működése átnyúlik a nemzeti határokon, ellenőrzésük nem.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy a Larosiere-csoport következtetéseit az EU-tagországok állam- és kormányfői is támogatták márciusban. Úgy vélte, az új rendszer már jövőre működőképes lehet, ha a tagállamok kormányai felsorakoznak mögötte.

Egyes EU-tagok, mindenekelőtt Nagy-Britannia ugyanakkor már jelezték fenntartásaikat a tervvel, mert attól tartanak, hogy az uniós szintű felügyelet korlátozhatja a nemzeti hatóságok befolyását. A tagállamok közül egyébként elsőként - még tavaly tavasszal - Magyarország vetette fel, hogy a pénzügyi felügyeletek tevékenységében célszerű lenne új, egységes EU-szabályozást alkotni.

Charlie McCreevy és Joaquín Almunia, az uniós belső piac egységéért felelős, illetve pénzügyeiért felelős biztosok az új rendszer előnyei közül kiemelték, hogy az egybefogná a pénzügyi stabilitásért felelős valamennyi szerv tapasztalatait, és erős uniós testületeket biztosítana e szervek munkájának segítéséhez. Megfelelő válasz szerintük a terv azokra a gyengeségekre is, amelyeket az uniónál szélesebb nemzetközi szinten, az - EU-n kívüli fejlett és vezető feltörekvő országokat is magában foglaló - G20 csoportban azonosítottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről