GPS-szel tartja szemmel utazó fiát egy brit anya

Vágólapra másolva!
Globális helymeghatározóval szerelte fel fiát egy brit anya, hogy  nyomon tudja követni, merre jár a tinédzser egy évig tartó külföldi utazása alatt - adta hírül a Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

Rachel Wilder megparancsolta tizenkilenc éves fiának, hogy viselje magán a hitelkártya méretű nyomkövetőt Ausztrálián, Thaiföldön és Dél-Afrikán át tervezett utazása során. Az anya négy és fél méteres pontossággal tudhatja, merre jár gyermek, és akár szöveges üzenetben is figyelmeztetheti őt, ha olyan helyre tévedne, ahová nem kellene. A család az otthoni számítógépen keresztül szemmel tarthatja a fiú minden mozdulatát az egész út alatt. Bár a gap yearnek nevezett utazással, tapasztalatszerzéssel töltött időszak éppen arról szól, hogy az egyetem előtt álló fiatalok megszabaduljanak a szülők figyelő szemeitől, Wilder asszony mégis jól érzi magát attól, hogy látja merre jár gyermeke.

Mindenkinek jó a megfigyelés

Csodálatos, hogy így nyomon tudom követni Harry-t - nyilatkozta az anya. Nem tudom megmondani, hogy egy ausztráliai utca biztonságos-e vagy sem, ám ha Bangkokban jár, és rossz környékre téved, rá tudok csörögni, vagy küldhetek SMS-t - ecsetelte a GPS hasznosságát az asszony.

Harry április óta van Ausztráliában, ám útját hamarosan Thaiföld felé folytatja, ahonnan pedig Dél-Afrika felé folytatja utazásait. A fiú szívesen viseli a készüléket, mivel az egyfajta védelmet nyújt neki a hátizsákos világjárókra leselkedő esetleges veszélyekkel szemben. Az egyetem előtti szabad napjait utazással töltő fiú szerint is Thaiföldön veheti hasznát a készüléknek, ahol a dzsumgelbeli eltévedéstől az elrablásig számos veszély leselkedik rá. Bár még példa nem volt rá, de ha azt akarom, hogy anyu ne tudja merre járok, egyszerűen a kocsiban hagyom a kütyüt - tette hozzá a Telegraph kérdésére válaszolva Harry Wilder.

Egyszerű technológia dolgozik benne

A Traakit nevet viselő készüléket a fiú nagybátyja és annak üzleti partnere fejlesztette tökélyre, és két héttel ezelőtt piacra is dobta az interneten. Az eszköznek - amelynek 279 font (91 ezer forint) az ára, vagy havi 50 fontért (16.300 forint) bérelhető, ezenfelül 11 font (3587 forint) a szolgáltatás havidíja, - máris nagy a sikere: szülők jelentkeztek, akik gyerekük táskájában vagy ruhájában szeretnének elhelyezni ilyet, illetve féltékeny feleségek telefonáltak, akik férjük hollétét szeretnék ellenőrizni az eszköz segítségével.

A készülék belsejében egyszerű technológia dolgozik. A kütyü borítása alatt egy apró GPS modul és egy GPRS kapcsolatra képes kártya lapul. Ha a készülék mozgást érzékel, akkor helymeghatározásba kezd, majd a koordinátáit mobilhálózaton keresztül eljuttatja a Traakit szervereire. A szolgáltatásba bejelentkező rokonok, a Traakit által védett járművek tulajdonosai pedig térképen követhetik, merre tart a kütyü.