Vágólapra másolva!
Vasárnap megkezdődik Lettország két városában, Liepajában és Valmierában a 32. nőikosárlabda Európa-bajnokság. A magyarok két ezüst- (1950, 1956) és négy bronzérmükkel (1983, 1985, 1987, 1991) jelentős fejezeteket írtak a viadal történetében, ám most hat évi szünet után térnek vissza a döntőbe, amelyben a korábbi tizenkét csapat helyett már tizenhat vesz részt.

Ch. Gáll András jelenti Liepajából

A magyar nőikosárlabda-válogatottnak tavaly szeptemberben Eszéken kellett legyőzni a megfelelő különbséggel Horvátországot, hogy a létező legkisebb gólarány-differenciával - három ezreddel! - megelőzze riválisát, Ukrajnát, és 2003 után újra kijusson az Eb-döntőre. A B csoport küzdelmeit Liepajában, egy a 85 ezres tengerparti városkában rendezik, a házigazda Lettország, Görögország, Lengyelország és Magyarország részvételével.

Aki autóval vállalkozott a Budapestet Liepajától elválasztó 1430 kilométeres táv leküzdésére - mint e sorok írója -, annak tizennyolc órára volt szüksége e bravúrra az olykor úttalan utakon, a Kárpátok hágóin, a Bialystok környéki vadonon és a litván pusztaságon át. Még a litván rendőrök szívét is meg kellett lágyítani, hogy elengedjék a gyorshajtás miatt kirótt 60 eurós pénzbüntetést - a bűvös név Jolanta Vilutyte volt, melynek hallatán azonnal jobb tárgyalási pozícióba kerültünk, hát még, amikor megtudták: a litván kosaras-legenda tizenegy szezont húzott le Pécsett.

Persze a csapat repülőgéppel utazott, még pénteken, első nekifutásra Rigába, majd onnan két és félórás buszozással Liepajába, a Liva Hotelbe.A szálloda takaros, a város főutcáján épült, ott, ahol villamos csilingel és süvít a szél. Délben is csak tíz fokot mérnek, így alighanem elmarad a tervezett fürdés a Balti-tengerben.

Vajda hat év után

Vajda Anna 24 éves fejjel már csapatkapitány, egy éve tölti be ezt a kulcspozíciót. Egyike annak a három magyar kosarasnak, aki nem Eb-újonc, így tapasztalatával sokat segíthet csapattársainak.

- Hat éve, Pirgoszban tizennyolc évével a csapat Benjáminja volt. Mi változott azóta?
- Minden. Rutinosabb lettem, s a csapat is átalakult.

- Esélyesebb, mint akkor volt?
- Az esélyekről akkor sem beszélnék, ha fizetnének érte. Nem szokásom.

- Hogy sikerült a felkészülés?
- Rövid volt, bár tizenkét meccset játszottunk. Ennek ellenére úgy érzem, hogy jó és sikeres volt.

- Hogy van a térde?
- Jól, mind a kettő.

- Milyen érzés ilyen fiatalon csapatkapitánynak lenni?
- Már tavaly is az voltam, és szerencsés kapitánynak mondhatom magam, mert nem kell kiabálni a többiekkel, mindenki tudja a dolgát. Igyekszem jó példával elöl járni, nem pedig szavakkal.

- Megnőtt a felelőssége is, öntől várják a többiek az utolsó percben, döntetlen állásnál a győztes kosarat...
- Én ezt nem így gondolom, szerintem ennek a csapatnak tizenkét vezéregyénisége van, bárki elvállalhatja az utolsó dobást, ugyanolyan jó eséllyel. Ez az erősségünk.

- Akkor ön csak első az egyenlők között.
- Nem. Egyenlő vagyok az egyenlők között.

Rátgéber NBA-s dilemmája

Rátgéber László szövetségi kapitány tavalyi visszatérése a kapitányi hídra eddig teljes siker. Már a kijutással sikerült helyreállítani a válogatott megtépázott renoméját, a java azonban csak most következik.

"Már sokszor elmondtam, hogy csak jussunk tovább a csoportból, aztán a többi már ajándék" - mondta a kapitány. "Sok múlik a görögök elleni nyitányon, ha győzünk, már majdnem biztosan bent vagyunk a tizenkettőben, ha nem, akkor... De erre ne is gondoljunk. A görögök két sztárja Malci - akit szerettem volna leigazolni a Szpartakhoz - és Kalcidu. Utóbbi remekül egy-egyezik, talán még jobb kosaras Malcinál is. Kettőjüket kell megfognunk.

Forrás: [origo]

Támadásban a két irányítónknak, Németh Bernadettnek és Englert Orsolyának dominálnia kell, centerben pedig mikor uralkodjon Ujhelyi Petra és Horti Dóra, ha nem most, a viszonylag alacsony görögök ellen? Érdekes edzői probléma, hogy kivel fogassam Malcit és Kalcidut. Nyilván a három ászunkat, Fegyverneky zsófiát, Honti Katát és Vajda Annát kell rájuk küldenem, mert nemcsak támadásban, hanem védekezésben is ők a legjobb játékosaim, csakhogy akkor hamar összeszedik a személyi hibákat. Ez már az NBA-ben is dilemmát okoz, vajon Kobe Bryant és LeBron James egymást fogja-e, vagy sem? De azért valahogy csak megoldom."

Malci orosz-spanyol döntőt vár

A magyarokkal egy helyen laknak az A és a B csoport csapatai, ebéd közben össze is futottunk egy régi ismerőssel, Evanthia Malcival, a görög válogatott csapatkapitányával, a cseh USK Praha világklasszis hátvéd-bedobójával.

- Milyenek Görögország esélyei az Eb-n és a vasárnapi nyitányon?
- Majd meglátjuk. Minden meccsen 50-50 százalék esélye van a két csapatnak. A nyitómeccs mindig roppant fontos, de nekem az a mottóm, hogy addig semmi sem dőlt el, amíg nem fújták le a mérkőzést.

- 2003-ban, Pirgoszban Magyarország és Görögország mérkőzött a kilencedik helyért, mire emlékszik?
- Arra, hogy 85-83-ra győztünk, és mi lettünk a kilencedikek. Szinte hajnalban játszottunk, ez maradt meg bennem leginkább.

- Mit tud a magyar válogatottról?
- Jó csapat, nagyon tisztelem az együttest, Vajda Anna csodálatos kosaras, és tudom, hogy nagyszerű edzője van Rátgéber László személyében.

- Azt tudja, hogy szerette volna önt is leszerződtetni a Szpartak Moszkvához?
- Hogyne tudnám, de én maradtam Prágában, s maradok jövőre is. Rátgéber az egyik kedvenc edzőm, tíz éve figyelem a pályafutását a Péccsel, s tudom, hogy áprilisban megnyerte a Szpartakkal az Euroligát.

- Kire figyeljünk a görög csapatban önön kívül?
- Most kémkedik? Na jó, leginkább a nyolcas számú játékosunkra, Sztiliani Kalcidura kell figyelni, 188 centis, és mindent tud a pályán. Sajnos, a palánkok alatt gyengébbek vagyunk.

- Ki nyeri az Európa-bajnokságot?
- Oroszország, esetleg Spanyolország. Nagyon meg lennék lepve, ha nem ez a két csapat vívná a döntőt.