Vágólapra másolva!
Cáfolta a HVG csütörtöki felvetését Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője. Szerinte ugyanis a három jobbikos képviselő együtt fog dolgozni Brüsszelben, Morvai pedig nem kíván egymaga egy másik frakcióba beülni.
Vágólapra másolva!

Együtt marad a Jobbik három európai parlamenti (EP) képviselője, akár frakcióba kerülnek, akár függetlenek lesznek - jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Morvai Krisztina, aki a Jobbik listájának éléről nyert EP-mandátumot.

"Szövetségeket igaz ügyekért akkor is lehet kötni, ha az ember nem frakcióhoz tartozik" - tette hozzá. Morvai szerint ha most nem alakulna olyan képviselőcsoport, amelyhez csatlakoznának, később még létrejöhet ilyen.

Jelenleg kétséges, hogy sikerül-e teljesíteniük a frakcióalapítás kritériumait - azaz hét tagállam 25 képviselőjét beléptetni - a "nemzeti érzelmű pártoknak", de néhány hete megkeresést kaptak az euroszkeptikus erőket összefogó Függetlenség és Demokrácia nevű EP-csoporttól - közölte Morvai.

A csoport vezetőjével e heti brüsszeli útján már tárgyalt is - mondta el Morvai Krisztina. Szerinte "egyenrangú európai uniós ország egyenrangú képviselőiként" mennek Brüsszelbe.

Csütörtökön megjelent számában arról írt a HVG, hogy "elválhat egymástól az Európai Parlamentbe jutott három jobbikos képviselő útja", és Morvai Krisztina másik csoport tagja lehet, mint Balczó Zoltán és Szegedi Csanád.

A lap szerint kétséges a radikális, euroszkeptikus erők képviselőcsoportjának létrejötte, és "az esetleges frakcióalapítási kudarc fényében elképzelhető, hogy a nyilvános nemzetközi szereplés mindenekfelett álló céljával EP-képviselőségre tört Morvai beül egy őt befogadó frakcióba".

A sajtótájékoztatón Vona Gábor pártelnök megjegyezte: az írásban "benne van az, ahogy hozzánk áll a sajtó", hiszen állítása szerint a szerző meg sem kereste őket az ügyben.

A Jobbik EP-listájának második helyén szereplő Balczó Zoltán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta, hogy a brüsszeli tárgyalások során valóban felmerült olyan variáció, amely szerint csak Morvai csatlakozna egy frakcióhoz. Arra nem válaszolt egyértelműen, hogy ki és milyen fórumon vetette ezt fel, csak annyit mondott, "mi is hallottunk ezekről a felvetésekről". Kijelentette viszont, hogy ilyesmiről nem lehet szó, a Jobbik három képviselője együtt akar dolgozni.