Rágalmazásért elítélték Dombóvár egykori polgármesterét

Vágólapra másolva!
Rágalmazásban bűnösnek találta, és százezer forintos pénzbüntetésre kötelezte a másodfokon eljáró bíróság Szabó Loránd egykori dombóvári polgármestert. Szabó egy fideszes önkormányzati képviselőt rágalmazott meg, hogy hatmilliós kárt okozott a térség önkormányzatainak. Szabót azzal is gyanúsítják, hogy megpróbálta lefizetni a képviselőt, hogy álljon el a rágalmazási pertől.
Vágólapra másolva!

Másodfokú, jogerős ítéletében rágalmazás miatt bűnösnek mondta ki, és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a Tolna Megyei Bíróság Szabó Lorándot, Dombóvár volt szocialista polgármesterét. A megyei bíróság ezzel helybenhagyta a Dombóvári Városi Bíróság március 17-i elsőfokú határozatát.

Szabó Loránd 2008. november 28-án a képviselő-testületi ülésen azt állította, hogy Naszvadi Balázs fideszes önkormányzati képviselő a Dombóvár környéki önkormányzati társulás vezetőjeként 16 önkormányzatnak hatmillió forintos kárt okozott, és ezt bíróság is megállapította. A Tolna megyei város polgármestere ezt az interneten is megerősítette.

A bíróság szerint viszont Naszvadi Balázs nem okozott szándékosan kárt. A másodfokú ítéletben az áll, hogy a fenti állítás alkalmas Naszvadi becsületének csorbítására.

Az ügy előzménye az volt, hogy Naszvadi vezetése alatt a társulás olyan szerződésre fizetett ki 2,3 millió forintot egy pályázatíró cégnek, amely csak hiányosan teljesült. A társulásnak ezzel összefüggésben 2,9 millió forint regionális támogatást és 800 ezer forint kamatot kellett visszafizetnie. A bíróság ez utóbbi megfizetésére kötelezte Naszvadi Balázst.

Szabó Loránd a tárgyaláson továbbra is valósnak mondta a károkozás tényét, és kijelentette: ő nem követett el rágalmazást. A szocialista politikus június 17-én indoklás nélkül lemondott polgármesteri tisztségéről. A tárgyalóteremben azt mondta, hogy ennek az ügynek a hatására döntött így.

A volt polgármester ellen vádemelési javaslatot tett a rendőrség vesztegetés miatt is. A gyanú szerint Szabó 2009. március 20-án a Hotel Dombóvár éttermében közvetítő útján kétmillió forintot adott át Naszvadi Balázsnak azzal, hogy vonja vissza a magánvádat a rágalmazási perben. Emellett polgármesterként tanácsnoki állást ajánlott a képviselőnek.