Kínzásról beszélt a bolíviai Rózsa-ügy koronatanúja

Vágólapra másolva!
Kínzással csikarták ki a bolíviai hatóságok az elnök elleni állítólagos merénylet koronatínújának vallomását - hangzik el egy hangfelvételen, amelyet egy ellenzéki képviselő mutatott be a sajtónak. Az Öreg néven emlegetett férfi korábban azt vallotta, hogy Santa Cruz-i üzletemberek pénzelték azt a csoportot, amelyet idén áprilisban számolt fel a rendőrség, és amelynek tagja volt három magyar férfi is.
Vágólapra másolva!

Újabb fordulatot vett az Evo Morales bolíviai elnök elleni állítólagos összeesküvés története, miután az ügyészség koronatanúja, az Öreg (El Viejo) néven emlegetett Ignacio Villa Vargas legújabban azt állítja, hogy vallomását kínzással csikarták ki belőle, illetve hogy külföldre menekült.

A helyi sajtóban szerdán megjelent cikkek szerint Vargas segítséget és védelmet kért egy ellenzéki parlamenti képviselőtől, Wilfredo Áneztől, akivel többször is telefonon beszélt június 23. és július 2. között. Ánez a sajtónak bemutatta a beszélgetésekről készült felvétel részleteit, amelyekben Villa azt állítja, hogy "bebörtönözték, megkínozták, áramot vezettek bele és pszichikai nyomás alá vetették" azért hogy azt vallja, amit az ügyészség hallani akart.

Vargas most azt állítja, hogy a vallomását Marcelo Sosa ügyész készítette, és neki alá kellett írnia. A vallomásban több vezető ellenzékit felsorolt név szerint, mint akik a terroristákat finanszírozták. Az Öreg vallomása alapján folytat nyomozást Sosa ügyész Santa Cruz-i üzletemberek ellen, akiket szeparatizmussal és azzal gyanúsít, hogy ők bérelték fel a hatóságok által terroristának minősített Rózsa-csoportot.

A csoportot a rendőrség április 16-án felszámolta, a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa-Flores Eduardót, a romániai Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyer agyonlőtték, a bolíviai-horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt pedig őrizetbe vették.

Az Öreg az egyik telefonbeszélgetésben megemlíti, hogy már nincs Bolíviában, de Ánez képviselő ezt nem tudta megerősíteni, viszont kijelentette: attól tart, hogy az illetőt meg fogják gyilkolni, majd a Santa Cruz-iakra terelik a gyanút.

Marcelo Sosa ügyész hiteltelennek minősítette a vádakat. "Ez hazugság. Meg van a vallomásról készült hangfelvétel, amelyet valószínűleg bemutatunk a következő napokban. Ezen felül (Villa Vargas) ugyanezt közölte a parlamenti vizsgálóbizottsággal is" - mondta a sajtónak.