Jó a hangulat, a kamatdöntésre vár a BÉT

Vágólapra másolva!
A pozitív nyitás után, jó hangulatú, optimista kereskedés jellemezheti a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT) hétfőn délelőtt, délután pedig a jegybanki kamatdöntés befolyásolja majd érdemben a kereskedés irányát - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők. A BUX 16 685 ponton, 0,51 százalékos emelkedéssel kezdett.
Vágólapra másolva!

A Quaestor Zrt. Elemzője, Illés László úgy vélte, hogy a befektetői hangulat igen optimistának tűnik hétfő reggel. Elmondta: meghatározó makroadat és vállalati gyorsjelentés nem lesz hétfőn, a BÉT irányát a jegybanki kamatdöntést követő 15 órai sajtótájékoztatón elhangzottak befolyásolhatják érdemben.

Illés László kifejtette: két elemzői csoport különíthető el, az egyik szerint kamattartás, a másik szerint 50 bázispontos kamatvágás lesz. Hozzátette: a kamatvágás élénkítő hatással lehet a tőzsdére. A nemzetközi hangulatról szólva megjegyezte: mivel már kilencedik napja folyamatos emelkedés zajlik korrekció nélkül, így egy megtorpanás, enyhe visszaesés bármikor bekövetkezhet.

A hét további részében Ben Bernanke amerikai jegybankelnök magyar idő szerint kedd, szerda és csütörtök éjfélkor elmondott beszédei szabhatnak irányt a befektetők hangulatának - vélekedett Illés.

Dobár Péter, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. elemzője szintén emelkedésre számít Európában és Budapesten egyaránt. Az elemző úgy vélte, az erősödésből az OTP profitálhat a legtöbbet.

Pénteken a részvénypiac forgalma elérte a 23,58 milliárd forintot, a BUX 0,39 százalékos emelkedéssel zárt, a vezető részvények közül csak a Mol végezte negatív tartományban.