Megtört cigánygyilkosokra is számít a rendőrség

Vágólapra másolva!
Kezdetben ijesztgetésnek szánták, később viszont eldurvultak a romák elleni támadások az országos rendőrfőkapitány, Bencze József szerint. Ezért a nyomozók úgy gondolják, hogy lehet az elkövetők közt olyan, aki kivált a csoportból, mert már bánja tettét. A rendőrfőkapitány szerint még soha nem volt ennyire súlyos gyilkosságsorozat Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A nyomozás adatai arra utalnak, hogy a romák elleni támadásokat kezdetben durva ijesztgetésnek szánták, és nem az emberölés volt a cél, ezért az első halálos áldozat után megváltozott valami - erről beszélt Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön az MTV Nap-kelte című műsorában. Szerinte ezért a támadásokat elkövető csoportban ekkor "megtörhetett az akarategység", így lehetnek olyan tagok, akik elhagyták a csoportot. Ezt a helyszíneken rögzített nyomok is alátámasztják, mint mondta, van olyan hely, ahol négy elkövető nyomait is megtalálták, míg utána ennél kevesebben támadtak.

A rendőrfőkapitány szerint lehet olyan személy, aki "mély depresszióba esve már bánja tettét", őt - a nyomravezetői díjon kívül - vádalkuval próbálják vallomástételre ösztönözni. Bencze szerint valószínűleg egy fő irányítója van a csoportnak, aki a többieket is félelemben tarthatja.

Bencze hozzátette: bár korábban is történtek sorozatban elkövetett bűncselekmények, a magyar kriminalisztika történetében még soha nem volt annyira súlyos gyilkosságsorozat, mint a romák elleni támadások. A sorozat jelleget nemcsak a fegyverszakértő elemzésére, hanem más nyomokra is alapozzák, így arra, hogy van olyan elkövető, akinek a DNS-ét több helyen is megtalálták. (A rendőrség szerdán jelentette be, hogy a legutóbbi, kislétai akciónál használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két romák elleni támadásnál is használtak.)

A rendőrfőkapitány azt is elmondta: a támadók rendszerint az autópályától 20-25 kilométerre lévő településeket választanak, és az is feltűnő, hogy a 9-ből 6 esetben vasárnapról hétfőre virradó éjjel támadtak. Ezért szerinte egy idő után az elkövetők környezetében valakinek fel fog tűnni, hogy éjszaka elhagyják a lakóhelyüket.

Megerősítették azokon a településeken a rendőrségi járőrszolgálatokat, ahol a leginkább veszélyben lehetnek a romák, Bencze szerint ezzel sikerült kitolni a két támadás közt eltelt időt, hiszen Kislétán, a hétvégén több mint száz nap után csaptak le újra. Ezért még több településen szeretnék fokozni a járőrszolgálatot, cigány származású polgárőrökkel közösen.

A legnagyobb roma szervezet nemzetközi fórumokhoz fordul

Az Európai Romák és Úton Lévők Fórumának (ERTF) elnöke, Rudko Kawczynski az Európa Tanács főtitkárához, az ENSZ emberi jogi főbiztosához, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, valamint az Európai Parlamenthez fordult levélben, hogy állásfoglalásukat kérje a romák ellen elkövetett kislétai gyilkos támadás miatt. A levélben arra is felhívta a figyelmet, hogy a kislétai csak a legutóbbi eset az ilyen magyarországi cselekmények sorában.

"Ezek a tettek az 1930-as évek elejének náci és fasiszta időszakára emlékeztetnek, amikor romákat és zsidókat tettek ki olyan diszkriminációnak és üldöztetésnek, ami végül ártatlan emberek millióinak kiirtásához vezetett. Ez most súlyosan fenyegeti az európaiak jövőjét, a demokráciát és a jogállamiságot" - írta Kawczynski. Az Európai Romák és Úton Lévők Fóruma a legnagyobb európai roma ernyőszerveződés, amely az Európa Tanács legtöbb tagállamából mintegy 1500 roma szervezetet fog össze.

A romák elleni támadásoknak eddig ötvenöt sértettje van. Közülük hatan életüket vesztették. Tiszalökön április 22-én egy munkába induló roma férfit lőttek agyon. Idén februárban, Tatárszentgyörgyön egy kisfiút és az édesapját lőtték agyon, akik égő házukból menekültek. Tavaly, novemberben Nagycsécsen két embert öltek meg: a támadók Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és az ablakon keresztül lőttek le két embert, akik azonnal meghaltak. (Az elkövetőkről szóló rendőrségi elméletekről részletesen itt olvashat.)