Tárgyalna Obamáékkal Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea tárgyalni akar az Egyesült Államokkal. Washington nem kommentálta a hírt, azonban egy dél-koreai lap szerint belementek az ajánlatba.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea meghívta Barack Obama amerikai elnök megbízottjait tárgyalni. Az AP hírügynökség szerint ez lenne az első, a nukleáris fegyverkezést is érintő tárgyalás az új amerikai elnök kormányzása alatt. A meghívás elsősorban Stephen Bosworthnek, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottjának szól, aki Szung Kim koreai nukleáris főtárgyalóval találkozhatna.

A szöuli DzsongAng Ilbo című napilap szerint szeptemberben lehet a tárgyalás. Az AP kereste ugyan a szöuli amerikai nagykövetséget, de ott nem kívánták kommentálni a hírt. A DzsongAng Ilbo viszont egy magasrangú amerikai diplomatára hivatkozva azt írja, hogy az USA küldöttei még Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel is találkozhatnak majd.

Phenjan régóta szeretne kétoldalú tárgyalásokat folytatni Washingtonnal az észak-koreai atomprogramról és más ügyekről. Az Egyesült Államok korábban elzárkózott ettől. Annyi engedményre hajlottak volna, hogy az atomprogramról folyó hatoldalú nemzetközi tárgyalások keretein belül egyeztessenek, Észak-Korea azonban nem ment ebbe bele.

Az utóbbi hetekben Észak-Korea békülékenyen fordult Dél-Korea és Amerika felé. Bill Clinton korábbi amerikai elnök személyes látogatása után szabadon engedtek két amerikai újságírót, majd később egy dél-koreai munkást is. Phenjan belement abba a dél-koreai kezdeményezésbe is kedden, hogy a Vöröskereszt közvetítésével tárgyaljanak családok újraegyesítéséről. A koreai háború 1953-as lezárása ugyanis sok családot szakított ketté a félszigeten.