Újságosstandot nyitott a Google

Vágólapra másolva!
A keresőcég kísérleti alkalmazásai közt egy Fast Flip nevű megoldást publikáltak hétfőn, amely a papír magazinokhoz hasonló formátumban tálalja a híreket és cikkeket az internetezőknek.
Vágólapra másolva!

A kísérleti alkalamzás minden bizonnyal megosztja majd a felhasználókat, mivel működése leginkább a régi mikrofilm-olvasó rendszerekéhez hasonló - definiálta találóan a News.com szerzője. A Google Hírek-re épülő Fast Flip ugyanis a cikkeket a nyomtatott magazinokhoz hasonló formában tálalja: nem csupán a hírek címeit, bevezetőit és linkjeit kínálja, hanem az adott honlap előnézeti képét is listázza - a hagyományos újságok címlapjaihoz hasonló struktúrával segítve a választást. A szolgáltatás kifejlesztő Google-mérnök, Krishna Bharat a BBC-nek úgy nyilatkozott, a Fast Flippel az internet által biztosított kontrollt és gyorsaságot akarták ötvözni a nyomtatott média minden előnyével.

Az azonos tematikájú hírek miniképeire rábökve egy nagyobb méretű előnézeti kép bukkan elő, ezen már az adott cikk első bekezdéseit is el lehet olvasni. E virtuális címlapokat a mellettük lévő nyilak segítségével lehet gyorsan át lehet lapozni, ha pedig a felhasználó rájuk kattint, az eredeti forrás oldalára irányítja a szájt. Bár a címlapként funkcionáló előnézeti képeket ráadásul a Google rendszere gyorsítótárazza, és ezek gyorsan töltődnek be, egyben egy fölösleges kattintást generálnak a végcél, azaz a teljes cikk elérése elé - ugyanakkor szerző vagy médium alapján is lehet rendezni ezeket.

Forrás: [origo]
Itt lehet kipróbálni a Fast Flipet

A Fast Flipen jelenleg több mint harminc amerikai lap és webszájt tartalmait lehet átböngészni, ezek közt egyebek mellett a The New York Times, a Washington Post, de a Cosmopolitan vagy a Marie Claire is megtalálható. Fontos különbség, hogy a kísérleti hírböngésző oldalon publikált reklámokból származó bevételeket a keresőcég megosztja a tartalomszolgáltatókkal, míg a Hírek oldal esetében ezt teljes egészében maga tartja meg, ami miatt számos kritika érte a céget a kiadók részéről - számolt be az AP hírügynökség. Korábban a Wall Street Journal vezetője a Google-t, a Yahoo-t és a hasonló hírkereső szolgáltatásokat működtető cégeket paraziták, galandférgeknek nevezte, amelyek az internet belsejében garázdálkodnak. Nemrég a keresőcég azt is bejelentette, hogy online tartalmakra való előfizetést biztosító rendszer kidolgozásán is munkálkodik.