Vágólapra másolva!
Csütörtökön avatják fel Kubala László, az FC Barcelona legendás játékosának két méter magas szobrát a Bajnokok Ligája-győztes labdarúgócsapat stadionjában.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja szerint az ünnepségen részt vesz az MLSZ képviseletében két alelnök, Dunai Antal és Nemes Ferenc, valamint Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke is.

Az avatásra azért kerül sor csütörtökön, mert akkor lesz a 100 ezer férőhelyes Camp Nou stadion felépülésének 52. évfordulója.

Kubala László 1927. június 10-én született, játékosként a Ferencváros, a Vasas, az SK Bratislava, a Barcelona (1950-61), az Espanyol (1961-63), a Falcons és a Toronto City labdarúgója volt, edzőként a Barcelonát, az Espanyolt, az Elchét, a Murciát, a Córdobát, a Málagát, a Zürichet, a Falconst, a Torontót és az Al Hilalt irányította.

A Barcelona színeiben 11 szezonon keresztül több mint 300 meccset játszott, s több mint 250 gólt lőtt. A klub centenáriumi évében, 1999-ben a szurkolók őt választották meg a valaha élt legjobb Barcelona-futballistának.

1969 és 1980 között a spanyol, a kilencvenes évek derekán egy rövid ideig a paraguayi válogatott szakvezetője volt. A csehszlovák válogatottban hét, a magyarban három, a spanyolban 19 alkalommal szerepelt.