Fidel Castro megdicsérte Obamát

Vágólapra másolva!
Fidel Castro egykori kubai elnök tőle szokatlan módon nyíltan megdicsérte az országa régi ellenségének számító Egyesült Államok elnökét. Castro szerint bátor dolog volt, hogy Barack Obama az ENSZ-közgyűlésen elismerte, az USA túl lassan reagált a klímaváltozásra.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro volt kubai elnök egy újságcikkben megdicsérte Barack Obama amerikai elnököt a klímaváltozással kapcsolatos szavaiért, amelyeket az ENSZ-közgyűlésen mondott. Castro szerint bátor gesztus volt, hogy beszédében Obama elismerte, az Egyesült Államok eddig túl lassan reagált a klímaváltozásra. Azt azonban hozzátette: az amerikai kapitalista rendszer "nem kompatibilis egy tiszta bolygóval" - idézte a BBC a 83 éves volt kubai vezetőt.

Castro, aki régóta az amerikai elnökök elszánt kritikusa, azért is megdicsérte Obamát, mert ő kijelentette, hogy a gazdagabb országoknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a klímaváltozás elleni harcban, miután az eddigi károk nagyobbik részét ők okozták. Mindezt egy újságcikkben részletezte, ahol hosszan idézett Obama közgyűlési beszédéből. "Ilyen bátor beismeréseket egyetlen más amerikai elnök sem mert tenni" - írta Castro.

Fidel Castro egy héttel azután jelentette meg dicsérő szavait, hogy Obama döntésére az USA meghosszabbította a Kubával szemben érvényben levő kereskedelmi embargót. Bár az elmúlt hónapok enyhülést hoztak Kuba és az Egyesült Államok viszonyában, Washington továbbra is kitart amellett, hogy a kommunista Kubában ki kell terjeszteni az emberi jogokat, mielőtt a két ország közötti gazdasági és diplomáciai kapcsolat teljesen helyreáll.

Kuba jelenlegi vezetője, Raúl Castro szerint országa kész tárgyalni Obama kormányával, de a szigetország nem hajlandó változtatni a szocialista berendezkedésen - írja a BBC.