Befektetők rajzanak télen a Balaton körül

Vágólapra másolva!
A balatoni ingatlanpiacon 2006 óta megváltoztak ugyan a vásárlási célok és a vevők összetétele is. A kereslet visszaesése azonban elenyésző, és a piaci aktivitás az utóbbi időben nem korlátozódik a nyárra - állítja elemzésében az egyik nagy ingatlanközvetítő hálózat.
Vágólapra másolva!

Új szereplők a balatoni ingatlanpiacon az üdülőket vásároló cégek, amelyek az ingatlant befektetésként veszik, másrészt személyes juttatásként alkalmazottaiknak üdülési lehetőséget biztosítanak. A jelenség mögött az egyéb befektetési formák megnövekedett kockázata, illetve a személyes juttatások magas adókötelezettsége állhat - áll az Otthon Centrumnak az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

Az érdeklődés hagyományosan a tavaszi és nyári hónapokban erősebb, de a befektetési céllal vásárolók az őszi-téli időszakot részesítik előnyben, ekkor ugyanis az eladók nagyobb engedményekre hajlandóak.

A 100 millió forintos értéket elérő házak adásvétele is jellemzően télen zajlik. Ilyen luxusingatlanokat főleg Zamárdiban, Siófokon, Balatonfüreden és Tihanyban találni, de közvetlen vízparti kapcsolattal más településen is előfordulnak.

Üres telekhez 7-12 ezer forintos négyzetméterenkénti áron lehet hozzájutni, de az ár a parthoz közeledve 60-70 ezer forintra is nőhet. Siófokon, például, a vasút a határvonal: a part és a sínek közötti telkekért a vevők 20-30 millió forintot is hajlandók kifizetni, egyébként csak 10-14 millióért keresnek.

Amíg Siófok belvárosában 10-15 millió forintot áldoznak a vevők egy társasházi lakásra, addig a víz közelében épült új vagy újszerű apartmanokért, társasházi lakásokért már 30-35 millió forintot is készek kifizetni. A vízparti lakások közül kevés az eladó, ezek négyzetméterára 400-600 ezer forint között mozog.

Az 1970-es években épült lakások 10 millió forintig találnak gazdára, az új építésűeknél 15 millió körül alakul az alsó határ. A panellakások kereslete Siófokon teljesen visszaesett, áruk csökkenő tendenciát mutat. A belvárosi téglalakások, telkek és családi házak árai stagnálnak, az új építésű ingatlanoknál tapasztalható némi áremelkedés. A vízközeli, új épületek fajlagos ára 360-450 ezer forintra rúg.

Házak esetében a vevők által megszabott felső küszöb általában 20 millió forint - a legkeresettebb típus a vízközeli, minimum 500 négyzetméteres kerttel rendelkező, 60-80 négyzetméteres alapterületű ingatlan. Egy kategóriával feljebb, 40-60 millió között is keresnek extrákkal felszerelt családi házakat, de ezeket az igényeknek nehéz kielégíteni, mivel ilyen ingatlanokat 60-80 millió forint kínálnak a tulajdonosok.

"A vevők és az eladók elképzelései általában nagyon messze esnek egymástól, ezért a vásárlás folyamata hosszabb és bonyolultabb, mint korábban. Emellett a piacismeret hiánya is akadályozó tényező" - mondta Simon Amarilla.