Késik az áramtőzsde indulása

Vágólapra másolva!
A már meglévő engedélyek ellenére elhúzódik a hazai áramtőzsde beindítása. A csúszás abból adódhat, hogy a tőzsde valószínűleg túl kicsi lenne, így valószínűleg összevonják osztrák és román börzével - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A HUPX áramtőzsde tulajdonosa, a Mavir már megkapta a Magyar Energia Hivatal engedélyét a működésre, az mégsem indul még be. A kezdésről szóló döntés a Mavir anyavállalata, az MVM Zrt. kezében van, pontosabban a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőében.

A lap szerint az osztrák és román tőzsdével való összevonásra lehet szükség, mivel önmagában a magyar túl kicsi lehet. A börze indulásakor az első években százmillió forintnyi veszteség vár az üzemeltetőre, így ez is visszafoghatja a vállalkozási kedvet. A Mavir azt szeretné, hogy működési költségek beépülhessenek a rendszerhasználati díjba.

Az MVM-nek azért sem sürgős a tőzsde elindítása, mert Powerforum Zrt-n keresztül már működtet egy hasonló platformot, amelynek neve Piactér. A Mavirt viszont kényszeríti a törvényi kötelezettség a börze elindítására, ha piaci alapon senki nem indítana áramtőzsdét.

"A tőzsde beindításának finanszírozását csak akkor rendelheti el felelősen az MNV és az MVM, ha biztosítottnak látja működési költségei megtérülését. Ezt azonban a szabályozás jelenleg nem teszi lehetővé, ugyanakkor az indulás első néhány évében mindenképpen évi százmillió forintnyi veszteségre kellene felkészülni. Ezért a legutóbbi közgyűlésen nem döntöttek a tulajdonosok" - mondta a Világgazdaságnak Tringer Ágoston, az MVM szóvivője.