Megrohamozták a H1N1-vakcinát tesztelő orvost

Vágólapra másolva!
Ezen a héten jócskán megugrott a H1N1-oltásért jelentkezők száma annál a pilisvörösvári háziorvosnál, aki elsőként tesztelte a vakcinát. Az utóbbi hetekben több háziorvos is jelezte aggályait az oltással szemben, az egészségügyi szakhatóságok azonban továbbra is győzködik a lakosságot az oltás fontosságáról.
Vágólapra másolva!

Három-négyszeresére nőtt az új influenza elleni oltást kérők száma az elmúlt héthez viszonyítva, ami elsősorban az Ukrajnában rohamosan terjedő járvány, másodsorban az oltásra ösztönző, erősödő propaganda hatása - mondta Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos csütörtökön az MTI-nek.

Az új vakcinát elsőként tesztelő Pest megyei orvos azt mondta: körzetében hihetetlen mértékben nőtt az oltási kedv, de tudomása szerint így van ez másutt is. A megnövekedett igényeket csak a rendelési időn kívül tudja ellátni, ami szerinte azért sem baj, mert így elkülöníthetőek az oltásra érkező és a betegséggel jelentkező paciensek.

Az utóbbi hetekben több háziorvos is jelezte aggályait az oltással szemben, egyelőre azonban semmilyen konkrét olyan esetről sem tudni, amikor a vakcina problémát okozott volna. Az egészségügyi miniszter és a szakhatóságok vezetői pedig szabályos médiahadjáratot indítottak, hogy meggyőzzék a lakosságot az oltás hasznosságáról.

A héten az [origo]-val is azt közölték több patikában, hogy megugrott az érdeklődés a vakcina iránt, Tamás Ferenc szerint a lakosság oltási kedvét erősen fékezi a patikusok túlzott óvatossága, hiszen hiába váltanák ki a receptre felírt vakcinát, az vagy nem kapható, vagy rövid idő alatt elfogy. Ha egy-egy településen jó a kapcsolat a háziorvosok és a patikusok között, akkor gyors információcserét követően mindig rendelkezésre állhat a beadásra váró oltóanyag-mennyiség - tette hozzá.

A gyógyszertárakban megjelenő alapkészlet azonban nagyban mérsékli majd az eddigi hiányt - mondta az orvos. Tamás helyes döntésnek tartja, hogy a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak a vakcinát. Az üzemorvosként is praktizáló Tamás példaként említette, hogy a döntés után szinte azonnal jelentkezett nála egy kárpátaljai munkáltatóval kapcsolatban álló cég, hogy beadassa dolgozóinak az oltást.

Hogy egy-egy településen, egy-egy körzetben hány ember kéri a H1N1 vírus elleni vakcinát, az nagymértékben függ a háziorvosoktól - mondta Tamás Ferenc. Ha a doktor közli a betegekkel, hogy saját magát, esetleg családját is beoltotta, akkor hamar oszlanak a szerinte már-már hisztérikus ellenkampány okozta, a vakcina állítólagos mellékhatásaira vonatkozó félelmek. Ám ha az orvos bizonytalanságot sugall, netán az oltás ellen kampányol, akkor szinte megfosztja a betegség elleni védekezés jogától pácienseit - mondta.

Tamás Ferenc elmondta, hogy 2650 fős pilisvörösvári körzetében a múlt pénteken 35-en kapták meg a H1N1 elleni szérumot, e hét péntekre azonban már 120-an jelentkeztek. A háziorvos eddig - a 227 tesztoltással együtt - összesen több mint 500 ampulla vakcinát adott be.