Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász Lászlót

Vágólapra másolva!
A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökét a kombinatorikában végzett úttörő munkásságáért - közölte az MTA.
Vágólapra másolva!

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja, korábbi elnöke - olvasható az MTA közleményében.

A méltatás szerint Lovász László zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban.

A Yale Egyetem méltatása emlékeztet arra, hogy

 Lovász László szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a matematika legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is.

 "Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet" - olvasható az egyetem méltatásában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről