Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az elektromos inger enyhíti a legveszélyesebb asztmás rohamokat is

Vágólapra másolva!
Szó szerint sokkoló az asztmás roham legújabb alternatív kezelési módszere: a roham jelentkezésekor apró elektromos impulzusokat juttatnak a nyak bőre alá. Ez a módszer különösen akkor kaphat fontos szerepet, amikor a roham olyan veszélyes, hogy már a gyógyszerek sem képesek enyhíteni a fulladásos reakciót.
Vágólapra másolva!

Az öt amerikai kórház részvételével elvégzett vizsgálatba bevont betegek mindannyian mérsékelten súlyos asztmás rohammal érkeztek a sürgősségi osztályokra. Közös volt bennük az is, hogy tüneteik az inhalálószerek és erős gyulladás gátló (szteroid) gyógyszerek alkalmazása ellenére sem enyhültek. A gyógyszerek beadása után a tüdőfunkciós vizsgálat paraméterei nem érték el még a kívánt érték 70 százalékát sem.

Az ilyen esetekben most kipróbált elektromos ingerlés minimálisan invazív (szúrás vagy metszést igénylő) módszernek számít, a beavatkozás éber állapotban végezhető. A nyak bőre alá - helyi érzéstelenítés után -, az orvos elektródát helyez a nyaki verőeret, és az úgynevezett bolygóideget körbevevő szövetbe. A pontos elhelyezést ultrahang vezérlés segíti. A beteg ezután három órán át folyamatosan enyhe - 1-12 voltos - elektromos ingerlést kap. A feszültséget addig fokozzák, amíg a tünetek nem javulnak, vagy az ingerlés izomrángást, illetve egyéb kényelmetlenséget nem okoz.

A kísérleti alanyok esetében már az első fél óra elteltével javultak a mutatók, melyek az ingerlés befejezése után fél órával is optimális szinten maradtak. A kutatócsoport szerint az elektromos ingerléssel gyógyszermentes, és a légúti áramlás irányától, erősségétől független légút tágító módszerre találtak rá, mely egyszerűen és gyorsan alkalmazható a kritikus állapotú betegek esetében. Az eredményekről a szakmai nyilvánosság előtt a héten San Diego-ban megrendezett CHEST 2009 konferencián, az Amerikai Mellkasgyógyászok Kollégiumának találkozóján számolnak be a kutatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről