Csúszhat az ukrán elnökválasztás a járvány miatt

Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot vezethet be az Ukrajnában terjedő járvány miatt Viktor Juscsenko elnök, aki ezzel egyben elhalaszthatja a jövő január 17-re kitűzött elnökválasztást is. Juscsenkó esélytelen a választáson, így érdekében állhat néhány hónappal meghosszabbítani hatalmát. Ukrajnában eddig hivatalosan 763 ezer fertőződött meg, több mint százan meghaltak.
Vágólapra másolva!

Elhalasztják az elnökválasztást Ukrajnában az influenzajárvány miatt - írta Ihor Popov, Viktor Juscsenko elnök hivatalának helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportálon pénteken megjelent cikkében. "Ha a kormánynak nem sikerül ellenőrzése alá vonnia az influenzajárvány körül kialakult helyzetet, elképzelhető a rendkívüli állapot bevezetése, és nem zárható ki, hogy a január 17-re kitűzött elnökválasztást május 30-án tartják meg" - írta Popov.

Az elnök munkatársa szerint azért lenne megfelelő a május 30-i időpontot, mert akkor tartják az önkormányzati választásokat, így - tekintettel a gazdasági válságra - az állam egymilliárd hrivnyát (22,5 milliárd forintot) takaríthatna meg. Volodimir Litvin házelnök, elnökjelölt nem zárta ki, hogy május 30-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában. Azt mondta, az elgondolást Juscsenko, Julija Timosenko kormányfő és Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető is támogatja.

Az ukrán egészségügyi minisztérium által pénteken közzétett adatok szerint 109-en haltak meg Ukrajnában influenzában és felső légúti megbetegedésben, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a H1N1-vírus feltehetően ezreket fertőzött meg. Olekszandr Bilovol tiszti főorvos szerint összesen 763 ezer embert érint a járvány, közülük közel 34 ezret ápolnak kórházban. Bilovol szerint 32 bizonyított H1N1-fertőzést regisztráltak, és 14-en haltak meg.

Viktor Juscsenko pénteken fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával a járvány által leginkább sújtotta megyék egyikébe, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkba látogatott, hogy megnyugtassa a helyi lakosokat. "Nem kell pánikolni, nyugtalanságot kelteni. Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, önökkel vagyunk" - mondta Juscsenko az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint.

Volodimir Feszenko, a Penta politikai kutatóközpont igazgatója szerint az elnök a rendkívüli állapotot az influenzajárvány miatt 30 napra rendelheti el, majd a parlament jóváhagyásával legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja. Az elemző szerint Juscsenko, aki esélytelen az elnökválasztáson, így két hónappal meghosszabbíthatja elnökségét.

Mihajlo Pohrebinszkij elemző nem zárta ki az esetleges második forduló elszabotálását. Ez az eredeti tervek szerint február 7-én lenne. A második fordulóba a felmérések szerint Janukovicsnak és Timosenkónak van a legnagyobb esélye bejutni. Pohrebinszkij szerint nagy szavazatkülönbség esetén a vesztésre álló összefog az elnökkel és az influenzajárvány ürügyén elszabotálják a második fordulót.