Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya a vártnál magasabbra, 30,85 milliárd dollárról 36,47 milliárd dollárra nőtt. Az augusztusi 0,2 százalékos havi exportnövekedést most 2,9 százalékos követte, de a probléma az, hogy a 0,4 százalékos augusztusi importcsökkenés után 5,8 százalékos importnövekedést regisztráltak.
Vágólapra másolva!

Hiába gyengült a dollár valamennyi devizával szemben, mégsem tudott élénkülni az export olyan mértékben, hogy visszafogja a külkereskedelmi mérleg passzívumát. A külkereskedelmi deficit nőtt Dél-Amerikával, az OPEC országokkal, Dél-Koreával, Tajvannal, Kínával, EU-val, Mexicoval és Kanadával szemben egyaránt, egyedül Japánnal szemben javult valamelyest a mérleg.

Az export-import statisztika mellett közölt importárak a várt 1,00 százaléknál kisebb ütemben, mindössze 0,7 százalékkal emelkedtek. Már a harmadik soron következő hónapban mértek importár-emelkedést, amely részben mutatja azt, hogy az üzemanyagárak emelkedése és a dollár gyengülése képes mérsékelt nyomást gyakorolni az importárakra. Az üzemanyagok ára 1,8 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 1,5 százalékos csökkenés után, az egyéb árak pedig 0,4 százalékkal emelkedtek. A mérési időszakban a dollár 7 százalékkal gyengült.

Az olajárak már 7. hónapja emelkednek, s ha a külkereskedelmi mérleg egyenlegét vizsgáljuk, 18,2 százalékos hiánynövekedést mértek, amelyre az elmúlt 10 évben nem volt példa. Az importárak alakulását figyelve még nem kell számítani olyan inflációs nyomásra, amely a Fed ingerküszöbét átlépné, s a szigorítás irányába tolná el a monetáris politikát - derül ki aQuaestor Zrt. elemzéséből.