Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elfogadta a parlament a 2010-es költségvetést

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés a 2010-es költségvetést. Hétfő este 201 képviselő szavazott igennel, 179 nemmel. Bajnai Gordon miniszterelnök sikernek nevezte a költségvetés elfogadását. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfő este 201 igen, és 179 nem szavazattal elfogadta a 2010-es költségvetést. Egyetlen szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér, székesfehérvári polgármester szavazott nemmel. Támogatta a költségvetést 13 SZDSZ-es képviselő, illetve a független, korábban fideszes Császár Antal. A szabad demokraták közül nemmel szavazott Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre és Velkey Gábor. A jövő évi büdzsé ellen voksolt 13 független képviselő - köztük a volt MDF frakció tagjai és Gyenesei István volt önkormányzati miniszter, valamint az összes fideszes és KDNP-s képviselő.

A szavazás után Bajnai Gordon miniszterelnök a kormánypárti képviselők tapsa, illetve az ellenzéki képviselők bekiabálásai mellett gratulált Oszkó Péter pénzügyminiszternek. A kormányfő néhány perccel később sajtótájékoztatóján azt mondta, a költségvetés elfogadása siker, mert ez a garancia, "a pecsét azon, hogy Magyarország a világgazdasági válságban is biztonságban van". A miniszterelnök szerint Magyarország tartja azt, amit vállalt, a hiány a GDP 3,8 százaléka lesz. Ez szerinte Európa ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánya.

Bajnai a biztonság költségvetésének nevezte a 2010-es büdzsét, amely szerinte alapvető fordulatot hoz a munka megbecsülése terén. Bajnai szerint a munkavállalók 91 százaléka jövőre az alacsonyabb, 17 százalékos kulccsal adózik és 3 millió ember fizet kevesebb adót.

Bajnai Gordon az MTV Este című műsorában azt mondta, hogy minden működni fog jövőre, stabilitás és gazdasági biztonság lesz az országban. A lakosság szerinte először azt fogja érzékelni, hogy nem kell aggódnia a devizahitelek miatt, később lesz érzekelhető a munkahelyek bővülése. Arra a kérdésre, hogy tervez-e bármilyen folytatást a politikában, azt válaszolta, hogy most a következő öt hónapra koncentrál.

Mesterházy Attila, szocialista frakcióvezető szerint aki igennel szavazott a költségvetésre, az "az emberek biztonságára szavazott". Szerinte életveszélyesek azok a nyilatkozatok, amelyek letérítenék a stabilitási pályáról az országot. Mesterházy kérdésre válaszolva azt mondta, Warvasovszky Tihamér biztosan számíthat büntetésre, de erre az etikai bizottság fog javaslatot tenni.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint Magyarország továbbra is a maastrichti kritériumok közelében marad 3,8 százalékos hiánnyal. Ez a pénzügyminiszter szerint tartható lesz, mert a költségvetés jelentős tartalékokkal rendelkezik: 206 milliárd forintos tartalékkal terveztek, miközben idén összesen 30 milliárd forintot használtak fel a tartalékkeretből. Oszkó azt mondta, a kiadáscsökkentések fájdalmasak ugyan, de ez a stabilitás feltétele, szerinte a 2010-es büdzsé olyan új struktúrát hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy 2011-ben már jelentősen, 3-4 százalékkal növekedjen a gazdaság.

A liberális frakció számára egyáltalán nem volt nehéz megszavazni ezt a költségvetést - mondta a büdzsé elfogadását követően Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. Kóka szerint a szabad demokratáknak könnyebb volt, mint a szocialistáknak. Mint mondta, a kormány felállásakor az SZDSZ a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel egy programra szerződött, amelynek két fontos eleme volt. Az egyik, "hogy ne boruljon be a magyar gazdaság, a másik, hogy több nettó maradjon a bruttóból".

Forrás: MTI
201 igen, és 179 nem szavazattal az Országgyűlés elfogadta a 2010-es költségvetést

Egy lényeges ponton módosult a zárószavazás előtt a költségvetés: múlt hétfőn 21 MSZP-s képviselő az ellenzékkel együtt - a kormány akaratával szembemenve - megszavazta, hogy egymilliárd forintot szánjanak az M60-as Pécset elkerülő szakaszának előkészítésére, a Kecskemét-Békéscsaba közti M44-es helyett (erről részletesen itt olvashat). A zárószavazás előtt Molnár László, Békés megyei MSZP-s képviselő azt javasolta, hogy az M60-asra szánt pénz felét vegyék vissza, és mégis csoportosítsák át az M44-esre, illetve adjanak még hozzá 2,5 milliárd forintot a gyorsforgalmi utak fejlesztésére szánt keretből.

A hétfő esti szavazáson az Országgyűlés elfogadta a szocialista zárószavazás előtti módosító indítványt, amely végül 3 milliárd forintot csoportosított át az M44-es út Kecskemét és Békéscsaba közötti szakaszának előkészítési munkálataira.

A költségvetés hagyományosan a legfontosabb törvény, és nem csak azért, mert meghatározza a következő év bevételeit és kiadásait. A büdzsé elfogadása azt is jelzi, hogy a kormány cselekvőképes, mert maga mögött tudhatja a parlamenti többség támogatását. A költségvetés elfogadása azt jelenti, hogy a Bajnai-kormány sikerrel vette a legnagyobb erőpróbát, lényegében végrehajtotta a megalakulásakor ígért intézkedéseket. A költségvetés a szokásosnál három héttel korábban fogadta el a parlament, máskor általában csak karácsony előtt szoktak szavazni róla.

A 2001-es költségvetésben a minisztériumok 150 milliárd forinttal kapnak kevesebbet, mint idén, a MÁV támogatását 40 milliárddal csökkentik, az önkormányzatok körülbelül 70 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. A már júniusban elfogadott adóváltozások értelmében mintegy 700 milliárd forinttal kevesebb adó terheli a munkabéreket, ezeket főként a fogyasztást és a vagyont terhelő adókból pótolják. A kormány úgy számol, hogy 2010-ben mindösszesen 400 milliárd forinttal kevesebb adót szed majd be az állam.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről